Prenovljeno zdravilišče je svoje prve goste sprejelo konec marca. Foto: Rimske terme
Prenovljeno zdravilišče je svoje prve goste sprejelo konec marca. Foto: Rimske terme
Pahor je odprl Rimske toplice

Premier Borut Pahor je slovesno odprl prenovljene Rimske terme, ki so samevale od 15. oktobra 1991. Celotna naložba v ponovno oživitev term je ocenjena na 48,5 miljona evrov.

Pahor je poudaril, da je vodstvu Rimskih term uspela misija nemogoče. "Na vas se je v tej obnovi zgrnilo prav vse, kar se je lahko. Od težav z opredelitvijo novega koncepta zdravilišča, predrage obnove, neprimernosti objektov za kategorizacijo, nepričakovanega plazu, ki je dodatno podražil obnovo, pridobitve izvajalca del, odslovitve preplačanega Vegrada z gradbišča, vnovične garancije SCT, do iskanja novega izvajalca del in polletne bitke z bankami za pridobitev posojila," je povedal.

Pahor: Naložba v terme je bila tvegana, a pogumna poteza
Izpostavil je, da je bila obnova term zgodba šestih vlad in številnih ministrstev, zadeva pa je zdaj zrela za pridobitev Iso standarda. Glede pridobitev gostov pa je dejal, da je treba zadeve zdaj piliti, brusiti in se opremiti s pogumom in potrpežljivostjo.

Predsednik vlade Borut Pahor je izrazil zadovoljstvo, da znova odpiramo terme, ki so bile tako dolgo zaprte. Poudaril je še, da je bila naložba v obnovo Rimskih term tvegana, ampak tudi pogumna poteza.

Terme med vojno vojaška bolnišnica
Prenovljeno zdravilišče je svoje prve goste sicer sprejelo konec marca, po dokončani obnovi, ki se je začela leta 2006, pa ima 357 ležišči v 190 enotah, trenutno pa je v njem zaposlenih 55 delavcev.

Kompleks Rimskih term je sestavljen iz Rimskega in Sofijinega dvora, ki imata štiri zvezdice, Zdraviliški dvor se ponaša s tremi. Direktorica term je Marjana Novak, ponudba zdravilišča pa je namenjena visoko zahtevnim gostom. Ponujajo celosten sprostitveni program, na voljo so tudi seminarske in kongresne dvorane.

Zadnji zasebni gospodar toplic je bil dr. Gustav Uhlich, ki je posest prevzel leta 1934. Med vojno je bilo zdravilišče v rokah nemške vojske, ki je iz toplic naredila vojaško bolnišnico.

Zdravilišče delno odprto od leta 2008
Po 15. oktobru 1991 pa so se vrata termalnega zdravilišča zaprla. Nekdanje vojaško zdravilišče je podedovalo ministrstvo za obrambo, ki pa se je odločilo, da rimsko zdravilišče ne sodi med objekte, ki jih bo država ohranila za obrambne ali varnostne potrebe.

Vse do leta 2008 so terme samevale, vmes je bilo veliko ponudnikov in govora, da se bo zdravilišče odprlo, vendar se ni. Takrat pa je zdravilišče prišlo v last konzorcija bank in po 16 letih je več kot pet milijonov vredna naložba v Sofijin dvorec 24. septembra 2008 odprla svoja vrata. Leta 2009 so ponovno odprli historični del term - kopeli vodnih nimf, letos pa se je spet odprlo celoten kompleks Rimskih term. Vključno z novozgrajenim delom - Rimski dvor.

Zdravilnost naravnih virov Rimskih term so sicer znali ceniti že Rimljani, ki so si 39 let pred našim štetjem omislili prve bazene s toplo, vročo in mrzlo vodo. Pred več kot 180 leti odkrite arheološke najdbe na območju Rimskih Toplic pričajo o tem, da so koristili vrelce v Rimskih Toplicah.

Pahor je odprl Rimske toplice