Avstrijci so se pri trženju Koroške v zadnjem času osredotočili na nove, predvsem azijske trge. Foto: carinthia.at
Avstrijci so se pri trženju Koroške v zadnjem času osredotočili na nove, predvsem azijske trge. Foto: carinthia.at
Pogled na Vrbsko jezero, eno izmed prvovrstnih turističnih destinacij na avstrijskem Koroškem. Foto: EPA

RTV-jeva novinarka Katja Gole je na terenu preverjala, zakaj in kaj se da narediti za izboljšanje položaja. Pri tem se je ustavila v Šentanelu, majhni vasi nad Prevaljami, ki se ponaša z nazivom Turistična vas, žal pa je tudi ena izmed redkih vasi na Koroškem, kjer še vztrajajo v turistični dejavnosti.

Na šestih kmetijah, kjer se vse večinoma ukvarjajo s turizmom, živi okoli 30 Šentanelcov. Vas, ki se ponaša z dobro hrano, prijaznimi ljudmi in lepo pokrajino, se je turistično razvila pred dobrimi 40 leti, vsako leto pa jo obišče vedno več gorskih lepot in doživljajev željnih turistov.

"Na naši kmetiji gostom hočemo približati v prvi vrsti življenje na kmetiji, poleg tega domačo hrano, surovine, ki jih predelamo in iz njih pripravimo dobro zdravo hrano. Gostje lahko preživijo počitnice z nami, v bistvu so del naše družine," je za RTV povedala Martina Libnik iz turistične kmetije Gradišnik.

Okolica vasi je zaradi izjemnih podeželskih cestic in poti priljubljena predvsem med gorskimi kolesarji, gorske kolesarske poti pa se sicer razprostirajo po celotni Mežiški dolini.

Mačehovsko ravnanje države
A domačini se zavedajo, da bi bil lahko obisk še precej, precej boljši, pri čemer je velik dejavnik slaba cesta in odročnost. Na dobro povezavo z Ljubljano Korošci čakajo že dve desetletji.

Kot pravi Karmen Sonjak iz Regionalne razvojne agencije za Koroško, bi morala država prepoznati turistični potencial regije in nameniti sredstva tudi tistim obrobnim delom Slovenije, "ki niso Obala ali Ljubljana".

Mimogrede - avstrijska Koroška, po turizmu tretja avstrijska regija, se pri oglaševanju intenzivno osredotoča na nove, predvsem azijske in vzhodne trge, v katere so samo letos za promocijo vložili okoli 60 milijonov evrov.

Na Klopinjskem jezeru, kamor zahajajo tudi številni enodnevni gostje iz Slovenije, imajo na razpolago več kot 10.000 nastanitvenih kapacitet in letno ustvarijo 700.000 prenočitev.

Slovenska in avstrijska Koroška – kot noč in dan
Cvetoči turizem v Avstriji
Slovenska in avstrijska Koroška – kot noč in dan
Cvetoči turizem v Avstriji