Ljubljana je še vedno najbolj priljubljena med Italijani in Nemci. Foto: BoBo
Ljubljana je še vedno najbolj priljubljena med Italijani in Nemci. Foto: BoBo

Čeprav postaja Ljubljana v zadnjih letih vse bolj prepoznavna in priljubljena destinacija, se je neprijetnim učinkom odličnih turističnih rezultatov mogoče izogniti s predvidevanjem in upravljanjem turističnih tokov.

Turizem Ljubljana
Ljubljana
Turisti so najštevilčnejši v središču Ljubljane, čeprav se turistični delavci trudijo, da bi jih popeljali v manj obiskane predele Ljubljane. Foto: BoBo

za 16 odstotkov in prvič preseglo milijon in pol, a prestolnica si kljub navalu turistov želi ostati butična destinacija.

Ljubljano je lani obiskalo 841.320 turistov, kar je za 14 odstotkov več kot leto prej. Prvič v zgodovini je število prenočitev doseglo več kot milijon in pol (1,548 milijona), kar je za 16 odstotkov več kot v 2016, so podatke statističnega urada povzeli na Turizmu Ljubljana.

"Odlični rezultati v turizmu, ki jih imamo v Ljubljani, ne samo v zadnjem letu, temveč v zadnjih 10 letih, so posledica sistematičnega dela na področju razvoja visoko inovativne turistične ponudbe in ciljane promocije Ljubljane na strateških trgih," so prepričani v destinacijski turistični organizaciji.

Tuji obiskovalci so lani predstavljali 95 odstotkov vseh gostov, domači obiskovalci pa pet odstotkov. Število obojih se je na letni ravni povečalo za 16 odstotkov.

Med gosti še vedno prevladujejo Italijani in Nemci
Med tujimi gosti so največ prenočitev opravili Italijani (11 odstotkov), Nemci (7,6 odstotka) in gosti iz Velike Britanije (sedem odstotkov). Povprečna doba bivanja je v 2017 znašala 1,8 dneva in je v primerjavi s predhodnim letom na letni ravni ostala nespremenjena. Tuji gosti se v Ljubljani zadržijo dlje kot domači, in sicer 1,9 dneva, domači bivajo v povprečju 1,6 dneva.

V Turizmu Ljubljana so zadovoljni tudi s podatkom, da se je število obiskovalcev nadpovprečno povečalo v mesecih s tradicionalno nižjim turističnim obiskom, najbolj aprila, maja in novembra, medtem ko je število gostov v mesecih visoke turistične sezone naraščalo po nižji povprečni stopnji. To je posledica "izvajanja premišljenih ukrepov za podaljševanje sezone v mesece z manj turističnega obiska", so poudarili.

Turistom želijo pokazati tudi manj obiskane dele Ljubljane
"Čeprav postaja Ljubljana v zadnjih letih vse bolj prepoznavna in priljubljena destinacija, se je neprijetnim učinkom odličnih turističnih rezultatov mogoče izogniti s predvidevanjem in upravljanjem turističnih tokov,"
so še prepričani turistični delavci. Med drugim skušajo turiste popeljati zunaj starega mestnega jedra v manj obiskane predele Ljubljane, v širšo regijo ali na izlete drugje po Sloveniji.

Prav tako v Turizmu Ljubljana težijo k temu, da se dogodki in prireditve, ki potekajo na javnih površinah in jih sofinancirajo mestne oblasti, dogajajo na lokacijah zunaj najbolj obremenjenega središča.

Izmerili bodo meje ljubljanskega turizma
"Čeprav je bilo preteklo leto rekordno po številu opravljenih prenočitev in številu obiskovalcev, Ljubljana ostaja butična destinacija, v kateri sta ohranjenost naravnega okolja in pristen stik obiskovalca z mestom in njegovimi prebivalci konkurenčni prednosti," so prepričani v Turizmu Ljubljana. Ob tem pa napovedujejo, da bodo izmerili meje ljubljanskega turizma in na podlagi rezultatov raziskave zastavili dodatne strateške ukrepe za spremljanje in upravljanje turističnih tokov.

Čeprav postaja Ljubljana v zadnjih letih vse bolj prepoznavna in priljubljena destinacija, se je neprijetnim učinkom odličnih turističnih rezultatov mogoče izogniti s predvidevanjem in upravljanjem turističnih tokov.

Turizem Ljubljana