Trnič skušajo obuditi kot slovensko kulinarično posebnost tako pastirstva kot tudi alpske kulture. Foto: Na lepše
Trnič skušajo obuditi kot slovensko kulinarično posebnost tako pastirstva kot tudi alpske kulture. Foto: Na lepše

S priznanji se spodbuja turistična ustvarjalnost - tako na podjetniški ravni kot na ravni destinacij in združevanja turističnih proizvodov pri njihovem oblikovanju in trženju. Gre za ideje, ki so letno objavljene v obliki nagradnega razpisa z denarnim skladom na portalu Banke turističnih priložnosti Slovenije.

Sejalce so med drugimi do zdaj prejeli ljubljanski hostel Celica, termalna riviera Term Čatež, produkt kolesarsko potepanje po Panonskih Termah, Kekčeva domačija, portal Sloveniabike.com, potniško pristanišče Koper, Eskimska vas Krvavec, kulinarično središče Okusiti Slovenijo, Bohinj Park EKO hotel, Gastronomski zakladi Istre, GoOpti, VitaGen in Penzion Raduha.

Z nagrado Snovalec pa so bili letos nagrajeni produkti: glamping v turistični vasici Garden Village Bled, gozdni selfness na Cerknem in sir Trnič z Velike planine. Gre za promocijsko in strokovno podporo, zmagovalci pa dobijo pa tudi del sredstev za nadaljnje uresničevanje projekta. Tako se je s pomočjo snovalca že uresničil turistični produkt Potovanja za fotografe, na Dolenjskem lahko od maja letos prespite v Apartmaju na vodi, noč lahko preživite v hiškah slovenske Istre v Truškah, na kozolcu v Lučah ali pa v ekološki vasici kožaric na Bledu.

V oddaji Na lepše kot nagrajene projekte izpostavljamo zgodbo trniča - sira, ki je po vojni že skorajda utonil v pozabo. Izdelan je iz skute, smetane in soli, okrašen pa s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo s pisavami – reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami. Pastirji so trniče izdelovali v parih, s svojo obliko pa ponazarjajo ženske prsi. Čeprav prevelikih nikoli niso delali. “Je šlo preveč mleka,” pravijo, v slogu pravih Gorenjcev, pastirji z Velike planine.

Pod drobnogled smo vzeli tudi obetajoči turistični produkt Potovanja s Harley Davidsoni. Organizirana potovanja z motorji so namreč v Sloveniji prava redkost, medtem ko je v tujini to že razvita oblika specializirane turistične ponudbe. Povpraševanje po tovrstnih storitvah pa ne glede na gospodarske razmere raste, tako kot tudi prodaja motornih koles. Mnogi so prepričani, da je Slovenija za motoriste še neodkrit raj. Trenutno smo zaradi neorganiziranosti in šibkega trženja tranzitna destinacija na poti proti jugu - kljub temu da imamo urejene ceste, izvrstno kulinariko in urejene namestitve.

Obetajoča novost s potencialom pa je tudi gozdni selfness na Cerkljanskem. Gre za tematsko pohodniško pot, ki z različnimi sklopi omogoča tako zdravljenje z drevesi, sproščanje ob zvokih narave kot spoznavanje krajevne kulinarike. Inovativen pristop, pri katerem sodelujejo strokovnjaki različnih področij, je namenjen vsem, ki se želijo s pomočjo narave meditativno sproščati. Tu se telesna dejavnost in samozdravljenje prenašajo na premalo izkoriščene gozdne poti, na odprte prostore, v naravo, med naravne elemente in materiale.

Eden od prejemnikov nagrade Snovalec pa so tudi Hiške slovenske Istre, ki so zrasle v vasi Truške. S svojo notranjo ureditvijo govorijo zgodbo istrskega zaledja in Šavrink, deklet in žena, ki so zaradi revščine in gospodarske krize svoje pridelke hodile prodajat v Trst. Prenočitev v hiškah, kjer ni elektrike in sodobnih naprav, so obogatili z istrskim zajtrkom, sama lega sredi vinograda pa ponuja odmik od mestnega vrveža in pozabo na običajen vsakdan.

V sklopu nagrajenih projektov pa smo preverili tudi, kako se odvijajo Slovenski večeri - projekt, ki ga organizira zavod Židana marela, in ki je že prejel tako priznanje snovalec kot sejalec. Na večeru namenjenim predvsem tujim gostom, se predstavi "vse slovensko”. Rdeča nit so folklorne skupine iz cele Slovenije, ki ponujajo sprehod skozi slovensko oblačilno dediščino. V igre iz časa naših prednikov in s podeželja vključijo tudi obiskovalce večera, osrednji dogodek pa je večerja ponudbo slovenske gastronomije.