Svetovni dan snega, ki je sicer 21. januarja, bodo po Sloveniji praznovali celoten konec tedna. Foto: BoBo
Svetovni dan snega, ki je sicer 21. januarja, bodo po Sloveniji praznovali celoten konec tedna. Foto: BoBo
Svetovni dan snega
Pripravili so tako dejavnosti za otroke kot za odrasle. Foto: BoBo

Planica ta konec tedna gosti svetovni pokal v teku na smučeh in celinski pokal v ženskih smučarskih skokih, poleg tega pa so pripravili tudi številne športne dejavnosti na snegu za najmlajše, zato po besedah organizatorjev te dni dolina pod Poncami predstavlja odlično destinacijo za družinski izlet.

Na skakalnici Mini Planica so že v soboto otroci lahko doživeli svoje prve skoke, izkušeni inštruktorji so jih učili osnov teka na smučeh, lahko so se igrali na snežnem poligonu, iskali izgubljeni zaklad, igrali snežni nogomet in deskali na snegu. Dogodek bo potekal tudi nedeljo med 9. in 14. uro in je za vse obiskovalce brezplačen.

Pestro tudi drugje
Smučarski center Cerkno je za slepe in slabovidne že tretjič pripravil dan na snegu. Lanskega druženja se je udeležilo 16 članov Lions kluba Idrija, ki se jim je pridružilo 30 udeležencev, letos pa so jih pričakovali še več. Tako so za slepe in slabovidne otroke ter odrasle pripravili spremstvo po smučišču, poleg klasičnih dejavnosti pa so jim ponudili še tek na smučeh, prosto vijuganje po smučini, sprehod na vrh smučišča in letos prvič tudi sankanje. Dogodek se je začel ob 9. uri.

Na Rogli bodo svetovni dan snega zaznamovali v nedeljo, kjer so za otroke pripravili brezplačno minišolo smučanja, zabavno smučarsko tekmo z Zlodejem in njegovim prijateljem Roglinom, v Pohorski vasici pa različne animacije in kulinarične dobrote. Sicer pa tam ta konec tedna poteka tudi svetovni pokal v deskanju na snegu.

Na Pokljuki so pripravili že tradicionalne dneve varstva pred snežnimi plazovi. Udeleženci dvodnevnega tečaja se učijo iskanja s plazovno žolno, sondiranja in preizkusa trdnosti snežne odeje. Gorska reševalna zveza Slovenije je ob tem znova opozorila, da je ta konec tedna dokaj stabilno vreme v gore lahko privabilo veliko ljudi, a je v sredogorju in visokogorju trenutno druga stopnja nevarnosti snežnih plazov po evropski petstopenjski lestvici.

Praznovanje svetovnega dneva snega
Praznovanje svetovnega dneva snega