Geometrično središče se nahaja v vasi Spodnja Slivna pri Vačah v občini Litija. Foto: BoBo
Geometrično središče se nahaja v vasi Spodnja Slivna pri Vačah v občini Litija. Foto: BoBo

Geometrično središče oziroma težiščna točka Slovenije leži v vasi Spodnja Slivna pri Vačah v občini Litija, kraj pa je poznan po številnih prireditvah, povezanih s slovenstvom, medtem ko narava obiskovalcem ponuja številne možnosti za izlete.

"Kraj Slivna letno obišče 10 tisoč obiskovalcev, poleg obeležja Geoss in Kimovčevega muzeja starožitnosti pa smo našli možnost, kako turista v kraju zadržati dalj časa," je za TV Slovenija pojasnila Barbara Vrtačnik, ki se ukvarja z unikatno izdelavo keramike.

Turistično ponudbo širijo in bogatijo s povezovanjem. "Tisto, kar ljudje lahko začutijo v teh naših krajih, je povezanost med ljudmi, še posebej vas Slivna, središče Slovenije, kjer so ljudje tradicionalno povezani med seboj," pojasnjuje Andreja Kovač z Eko kmetije Vovše.

Pravo adrenalinsko doživetje
Najbolj prepoznaven je Pustolovski park Geoss, ki ga je pred sedmimi leti v gozdu postavila družina Kimovec. Poleg adrenalinskih vragolij in spusta po skoraj kilometer dolgi jeklenici so lani svojo ponudbo želeli razširiti. "Ideja je bila seveda povezana z drevesi, kaj na drevesu bi še lahko naredili, da bi morda pritegnili tudi koga, ki ne bi ostal samo čez dan. Potem je ta romantični del dodal svoje, zato smo naredili doživetje v krošnji čez noč."

Bivanje v krošnjah je mogoče na posteljah, ki visijo z dreves ali pa na platformi v krošnji dreves. Kot pravi Miloš Kimovec, ne gre le za prenočitev, pač pa za doživetje. "Imamo kar nekaj strank, ki so popolnoma neadrenalinske, ampak to jih pa tako potegne, da si želijo preizkusiti tovrstno nočitev. Zelo zanimivo je, da pride tujec k nam samo zaradi tega in gre nato zjutraj svojo pot." V doživetje sta poleg spanja vključena tudi večerja ob ognju in zajtrk v košari, v kateri ponujajo izdelke iz Eko kmetije Vovše.

Ravno tovrstno sodelovanje različnih ponudnikov, ki se nahajajo v srcu Slovenije, bogati turistično ponudbo sicer majhnega, a bogatega kraja.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

Turizem v geometričnem središču Slovenije
Turizem v geometričnem središču Slovenije