Soteska Klome je v dolini Trente, zajeda se v severozahodni steni Velikega Vršovca. Foto: BoBo
Soteska Klome je v dolini Trente, zajeda se v severozahodni steni Velikega Vršovca. Foto: BoBo

Soteska Klome v Trenti se zajeda v severozahodni steni Velikega Vršovca, potok Klopa pa se v divjih slapovih spušča proti Krajcarici, ki je pritok Soče. Do zdaj je Klomo opisal največji poznavalec slapov v Sloveniji Boštjan Burger, ki je zapisal, da je slap Kloma s 128 metri najvišji v državi. Po soteski pa sta se spustila jamarja Bogdan Kladnik in Iztok Cenčič in to trditev ovrgla.

"Veličastno. Vsa narava, ki je tako težko dostopna, je veličastna," je za Televizijo Slovenija pojasnil Bogdan Kladnik. "Slapovi v njej so zelo lepi, čeprav niso ravno visoki. Grapa je impozantna, tukaj je bilo od dvesto do tristo metrov zelo ozkega predela. Recimo, da so to najgloblja korita v Sloveniji."

Jamarja sta spust začela na nadmorski višini 1800 metrov, po dvanajstih urah pa sta sestopila tisoč metrov nižje. "Po ustnem izročilu sva pričakovala, da bo spodaj 128-metrski slap kot najvišji slap v Sloveniji, kar pa se je pokazalo, da je daleč od resnice."

Najtežji so bili, kot pojasnjujeta, spusti čez slapove, zato sta morala zavrtati sidrišča in poskrbeti za dodatno varnost. Že v ponedeljek sta šla čez Trebiščino na vrh soteske in sama znosila sto deset kilogramov opreme.

Zavedala sta se nevarnosti, v katero sta se podala, zato sta bila v radijski navezi s prijateljem, o spustu pa je bila obveščena tudi jamarska zveza.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

Preplezala sotesko in slap Klom
Preplezala sotesko in slap Klom