Prelepa Logarska dolina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prelepa Logarska dolina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Do doline v povirju Savinje na Solčavskem, ki obsega Kamniško-Savinjske Alpe, Logarsko dolino in del Karavank z Olševo, vas loči le ura in pol vožnje iz Ljubljane, v njej pa še vedno lahko najdete predele, ki so povsem pristni, z nedotaknjeno naravo in kulinaričnimi specialitetami.

Le lučaj proč od Mozirskega gaja, pravega raja cvetlic in dreves, stoji Brinčev kmečki mlin. Bogata tradicija, trdo delo, stari običaji in tradicionalen način življenja so mlin ohranili do danes.

Danes meljejo na sodobnejši valjčni mlin, vsi mlinarski izdelki so tudi naprodaj - ker kmečki mlin leži ob glavni cesti Mozirje-Logarska dolina, poleg prodajalne moke in pekarnice ponuja tudi apartmaje in sprostitev.

Dobrote po poti
Dobrot na poti po sedmih občinah, ki se razprostirajo na 508 kvadratnih kilometrih hribovite površine, ne manjka. Ena najbolj znanih je gotovo geografsko zaščiten zgornjesavinjski želodec, sušena mesnina iz najbolj kakovostnega svinjskega mesa in slanine. "Pri nas vsi propagirajo pršut. Ampak pršut je v primerjavi z želodcem bistveno enostavneje narediti. Pri nas se premalo dela na promociji," razlaga Boštjan Rihter, izdelovalec zgornjesavijskega želodca.

Z Rihterjem se strinja tudi dr. Stanislav Renčelj, strokovnjak za mesnine, ki meni, da bi bilo nujno, da se nosilci gostinske in turistične ponudbe Zgornje savinjske doline in izdelovalci želodcev med seboj povežejo - da skupaj promovirajo ta izdelek, ki je v bistvu glavni gastronomski promocijski artikel.

Več pa v spodnjem prispevku Vesne Deržek Sovinek.

Lepote zgornje Savinjske doline
Lepote zgornje Savinjske doline