Jadrnico so po več kot osmih letih prvič opazili ob južni obali Avstralije. Foto: AP
Jadrnico so po več kot osmih letih prvič opazili ob južni obali Avstralije. Foto: AP

Najstnica Abby Sunderland se je na pot okoli sveta s svojo jadrnico, imenovano Wild Eyes, iz Kalifornije odpravila januarja 2010. A njen poskus se je klavrno končal, saj je morala jadrnico, ki jo je poškodovala nevihta, šest mesecev po izplutju pustiti sredi Indijskega oceana.

16-letno Američanko so iz razburkanega oceana rešili, za jadrnico pa se je vse do ponedeljka, ko so jo opazili ob južni obali Avstralije, izgubila vsaka sled.

Jadrnico bodo na kopno prepeljali le, če bo ovirala ladijski promet. Foto: AP
Jadrnico bodo na kopno prepeljali le, če bo ovirala ladijski promet. Foto: AP

Opozoril ni upoštevala

"Moje srce je začelo hitreje biti. Najdba je v spomin priklicala veliko spominov tako dobrih kot slabih, ampak po vsem tem času je bilo čudovito videti jadrnico. Je v srhljivem stanju, ampak to je po tako dolgem času pričakovano," se je na najdbo jadrnice odzvala Abby Sunderland.

Najstnico so sicer že pred izplutjem opozarjali, da je njen načrt prenevaren, saj se je odločila, da bo med zimo plula po Indijskem oceanu. Opozorila so se izkazala za upravičena, saj je šest mesecev po izplutju zaradi hude nevihte, ki ji je polomila jambor, svojo pot končala ravno v Indijskem oceanu. Več kritik je letelo tudi na njuna starša, ki pa sta jih zavrnila z besedami, da je bila njuna hčerka na podvig tako fizično kot psihično pripravljena.

Rekord še vedno v rokah Avstralke

Po spodletelem poskusu se Abby podobnega podviga ni več lotila, je pa svojo izkušnjo popisala v knjigi Wild Eyes: Zgodba Abby Sunderland.

Rekord najmlajšega človeka, ki je sam obplul svet, je še vedno v rokah Avstralke Jessice Watson. Podvig ji je uspela maja 2010, le tri dni pred njenim 17. rojstnim dnem. A Abby po pisanju BBC-ja ni hotela podreti njenega rekorda, ampak rekord svojega brata Zaca, ki je svet samostojno obplul leta 2009, ko je bil star 17 let.