Gasilska olimpijada je poskrbela za rekordni obisk v Celju. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Gasilska olimpijada je poskrbela za rekordni obisk v Celju. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V Celju je junija prenočilo 35 odstotkov domačih gostov in 65 odstotkov tujih, ki so večinoma prihajali iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Srbije. Opažajo tudi rast števila madžarskih, belgijskih, nizozemskih in čeških gostov, poroča STA.

Iz zavoda poročajo tudi o rekordnem obisku julija, ko so Celjani gostili gasilsko olimpijado. Takrat naj bi knežje mesto obiskalo okoli 10.000 ljudi iz dvajsetih držav, ki so v povprečju v Celju preživeli tri dni.

Obisk boljši kot leta 2019

V zavodu so dejali, da turiste v poletni sezoni večinoma najbolj pritegnejo Stari grad, Pokrajinski muzej, Muzej novejše zgodovine, dogodki na odprtih poletnih prizoriščih in predstavitev znanosti na ulici, ki jo predstavlja Tehnopark Celje.

Stari grad Celje je junija obiskalo 7925 obiskovalcev, nekoliko več kot v enakem obdobju lani, Julija je bilo obiskov še več, natančneje 9413, kar je 1549 več kot julija 2019. Letos so mesto intenzivno oglaševali kot zeleno in aktivno mestno destinacijo. Zelene vsebine Celja, kot so zunanje dejavnosti na Šmartinskem jezeru, v Celjski koči, na Pelikanovi poti na Stari grad Celje in v Drevesni hiši v mestnem gozdu, so po navedbah zavoda zelo privlačne za obiskovalce.