Steklena piramida je dolgo časa povzročala deljena mnenja, ni pa mogoče zanikati, da je postala zaščitni znak Louvra. Foto: RTV SLO/Ksenja Tratnik
Steklena piramida je dolgo časa povzročala deljena mnenja, ni pa mogoče zanikati, da je postala zaščitni znak Louvra. Foto: RTV SLO/Ksenja Tratnik
Kupid, ki poljublja Psiho. Foto: RTV SLO/Ksenja Tratnik

Veličastno poslopje muzeja ima dolgo zgodovino, tu je bila v 12. stoletju zgrajena utrdba, ki je Parižane varovala pred vdori Vikingov, pozneje pa jo je Francois I. zamenjal s stavbo v renesančnem slogu. Sledila so stoletja razširitev in povečanja, zadnja velika sprememba pa se je zgodila z zgraditvijo znamenite steklene piramide, ki so jo odprli leta 1989, zasnoval pa jo je kitajsko-ameriški arhitekt I M Pei. Tam je zdaj tudi glavni vhod v muzej.

Ker je muzej ogromen, je zelo priporočljivo, da si ob prihodu, ali pa že predtem, izberete predele muzeja, ki jih želite pogledati. Za temeljit ogled Louvra en dan ni dovolj.

Najbolj oblegana je Mona Liza
Bogata zbirka neprecenljivih del je nastajala več stoletij, muzej so za javnost odprli nekaj let po francoski revoluciji leta 1793, vseskozi pa se zbirajo nova dela. Če boste obiskali muzej in se boste v njem izgubili, kar je sicer precej težko, saj je zelo dobro označen, in boste želeli videti Mona Lizo, potem samo sledite največji množici. Je že tako, da je to najbolj fotografirana slika na svetu. Pred nekaj dnevi sem brala, da so njeni varnostniki zagrozili s stavko, če jim ne bodo povišali plač, saj je varovanje Da Vincijeve umetnine menda strašno naporno delo.

Louvre poleg fantastične zbirke slik vsebuje tudi dragocene skulpture, kipe in druga umetniška dela, ki velikokrat ostanejo v senci. Je pa zanimivo opazovati vse navdušence, ki ure in ure preživijo v občudovanju spreminjanja svetlobe ali upodabljanja del na papir pred sabo.

Pariz diha z Da Vincijevo šifro
Če ostanem pri Da Vinciju, tokrat v povezavi s slavno knjigo. Francozi so se odločili, da bodo na račun romana mastno zaslužili, kjer koli se bo to le dalo. Zato vas v muzeju pričakajo možnosti Da Vincijevega ogleda muzeja, ki poteka tako, kot je Tom Hanks to počel v ne preveč prepričljivem filmu, da ne omenjam, da po četrti St. Germain de Pres, kjer leži tudi slavna cerkev St. Sulpice, potekajo vodeni ogledi, na katerih prevladujejo navdušeni Američani.

Ko je vstop prost, si v Louvre želijo vsi
Muzej je odprt od srede do ponedeljka, vstopnico zanj pa je, da bi se izognili dolgim vrstam predvsem poleti, mogoče kupiti vnaprej v Fnacu (veriga knjigarn) in drugih pooblaščenih mestih. Prvo nedeljo v mesecu je vstop v muzej, tako kot tudi v številne druge, prost, je pa treba vedeti, da je gneča temu primerno velika.

Ksenja Tratnik