Spektakularna skalnata obala pri Bedruthan Steps. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Spektakularna skalnata obala pri Bedruthan Steps. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ribiška mesteca, kot je Brixham na sliki, so delavska, 'moška', izrazito pomorsko usmerjena. In po navadi zavita v meglice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tradicionalne cornwallske pekarne boste zavohali na vsakem koraku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Deskanje v Cornwallu naj bi se po poročanju izvedencev za valove kosalo s tistim vrhunskim na Havajih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tipična angleška družina? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Cornwallčani sebe ne nimajo za Angleže, ampak za ločen narod.
A čeprav boste tu telefonirali v enakih prepoznavno britanskih rdečih telefonskih govorilnicah sredi tipično britanskih ozkih vaških cestic, pili enak angleški čaj s kolačkom in jagodno marmelado ter enako preklinjali ob ločenih angleških pipah za hladno in toplo vodo ter spuščali enake "upse", ko vas bo z levega pasu samodejno zaneslo na desnega, niti za trenutek ne boste pozabili, da ste v Cornwallu.
Med pirati, kralji in čarovnicami
To je dežela, ki ima na severni obali baje enega najboljših surfov na svetu in kjer se med tipične rdečelične Angleže pomešajo kulski svetlolasi deskarji, butike s starinskim porcelanom in maslenimi piškotki pa zamenjajo trgovinice Billabong in Roxy.
Dežela, kjer se med zelenimi viharniškimi pečinami dvigajo ruševine gradu kralja Arturja in kjer ne veš točno, ali so bradati možakarji poosebitve Merlina ali vaški ribiči. Dežela, ki je bila navdih za klasične pisatelje, od Virginie Wolf in D.H. Lawrencea do Daphne du Maurier.
Miti o tihotapcih
Obalne ribiške vasice, ujete med razburkan Atlantik in izpodjedene pečine ter ovite v večne meglice, so polne legend o tihotapcih iz starih dni, ki so na čeri zvabili ladje, jih oplenili, nato pa po skrivnih rovih znesli nakradeno robo - od alkohola do zlata. Iz kdove katerega razloga so ti možje še kar povzdigovani, postavljajo jim celo muzeje - verjetno zato, ker so hvaležna turistična potrošna roba. Še cornwallska črno-bela križasta zastava spominja na gusarsko.
Ob duhovih britanskih piratov in plenilcev je tu še vedno živa tudi čarovniška zgodovina. Witchcraft Museum v vasi Bosscastle je najobsežnejši in najbolj izpopolnjen muzej čarovnic v Evropi - v stari utesnjeni zgradbi vam predstavijo vse od mučilnih naprav za srednjeveške "čarovnice" do novodobnih prerokovalcev in cigank.
Po obalni poti
Če želite Cornwall oz. Kernow, kot mu pravijo tu, polno izkoristiti, nikakor ne smete zamuditi pokušin lokalnih specialitet - pa naj si bo "cream tea" (pravi angleški čaj z mlekom in sconeom – kolačkom z jagodno marmelado in strjeno smetano), cornish pasty (različni slani nadevi, oviti v testo), obvezni fish & chips ali pa cornwallski smetanov sladoled.
Ne skrbite - vse te kalorije lahko pokurite s pohodom po 610 milj (976 kilometrov) dolgi Jugozahodni poti, ki vodi vse naokoli južne Anglije. Jasno, to zna biti rahlo neprijetno, če vas doleti klasično angleško poletje – dež, dež, oblačnost, ploha, naliv, oblačnost. In še veter, ki zna biti še posebej dobrodošel, ko se lovite na robu pečin.
Britanska Florida?
Če preživite to, se lahko nagradite z obiskom megalomanskega, impresivnega Eden Projecta ali katerih drugih, manj velikopoteznih tropskih vrtov, ki tu rastejo dobesedno kot gobe po dežju. Oceansko podnebje rastju izjemno ustreza in občasno nasadi pred hišami bolj spominjajo na tropski deževni pragozd kot pa spokojno britansko pašniško pokrajino.

Ni čudno, da ob vsem tem Cornwall občasno spominja na kako Florido - tudi tu je skrajni jug priljubljena točka za migracijo Angležev v "zlatih letih". Protiutež jim predstavljajo sodobni umetniki in novodobni hipiji, ki so si v nekaj sto letih starih cottages uredili svoje galerije in umetniške delavnice.
Več navdiha kot v Cornwallu bi težko našli kje drugje na tem delu Evrope.
V spodnji galeriji si oglejte nekaj utrinkov iz popotovanja (za povečavo kliknite na fotografijo).