Pogled na miniaturni 'čarovniški' otok Wizard Island na Crater Laku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na miniaturni 'čarovniški' otok Wizard Island na Crater Laku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled z roba jezera na mirno gladino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Crater Lake je hkrati tudi drugo najgloblje jezero v Severni Ameriki, z bližnjo okolico, ki zavzema še neokrnjene gozdove, divjo favno in floro ter vulkanske formacije, pa sestavlja Nacionalni park Crater Lake, edini nacionalni park v ameriški zvezni državi Oregon.
Pod zvezdami. Ob jezeru.
Da gre za prvo ime Oregona (jezerski emblem najdemo tudi na registrskih tablicah), dokazujejo tudi nabito polni kampi v parku - vsaj ob koncih tedna. Zato bodite zgodnji, lahko pa si mesto tudi vnaprej rezervirate.
A čeprav se leta 1902 ustanovljeni park ponaša s surrealističnimi, lunarnimi magmatskimi formacijami, miljami in miljami idiličnih pešpoti, razkošno gorsko kočo, veličastnimi gorami in starodavnimi gozdovi, je glavna atrakcija nedvomno jezero.
Na svojem najglobljem koncu meri 594 metrov, kar ga postavlja na mesto devetega najglobljega jezera na svetu, če pa merimo njegovo povprečno globino (350 metrov), se Crater povzpne kar na tretjo mesto.
Visokogorski vulkanski plato
Impresivno povprečno globino to vulkansko jezero dolguje skoraj simetričnemu, 1.200 metrov globokemu vulkanskemu kotlu, ki je nastal pred 7.700 leti ob seriji izbruhov. Rob vulkana je danes na višini med 2.100 in 2.400 metri, park pa pokriva 741 kvadratnih kilometrov.
Kakšno uro in pol boste porabili, da boste z vulkanskega platoja prehodili pot navzdol do jezerskega brega, kjer si lahko pobliže ogledate nepopisno modrino prosojne vode. Tu se lahko ohladite v tudi poleti precej mrzlem jezeru, a težek del je šele pred vami: čaka vas precej napornejša pot navzgor namreč.
V spodnji galeriji si oglejte nekaj utrinkov tega prelepega naravnega čudesa (za povečavo kliknite na sliko).

Tekst in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si