Monument Valley - raj za fotografe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Monument Valley - raj za fotografe. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Indijanci med zabavanjem zdolgočasenih evropskih turistov na razgledni ploščadi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kulisa številnih vesternov, videospotov, vsakovrstnih reklam, turističnih brošur in celo registrskih tablic Arizone (dolina leži na meji med zveznima državama Utah in Arizona).
Monument Valley ali Dolina spomenikov je emblem ameriškega jugozahoda, kraj, kjer se je nekoč John Wayne podil na konju po rdečem prahu, danes pa novodobni kavboji in Indijanci živijo v z ramo ob rami. No, kavboji so v manjšini - smo le globoko na rezervatu plemena Navajev, ki upravljajo s parkom.

Hollywood v puščavi
A bela roka je vseeno posegla v to neokrnjeno, žgočo skalnato pokrajino, kjer vsak premik sonca pomeni novo igro senc in večno spreminjajoče se podobe prostrane rdeče širine pred vami.
Hollywood je Monument Valley odkril že zgodaj: sloviti režiser vesternov John Ford je leta 1939 tu posnel Poštno kočijo in od takrat dalje je dolina postala peskovnih za filmarje.
Vesoljska odiseja 2001, Nazaj v prihodnost, Wild Wild West, Iskalci, Divji v sedlu, Kako je bil osvojen zahod, Moja draga Klementina, Forrest Gump ... Posebni učinki skorajda niso potrebni, saj se je tu dovolj izkazala že narava sama.
Neokrnjena narava v 21. stoletju
A kljub priljubljenosti parka je dramatični pokrajini uspelo ohraniti popolnoma isto podobo, kot jo je imela v tistih Waynovih klasikah.
V zadnjih letih je na razgledni točki ob robu Monument Valleyja zrasla razgledna ploščad, ekohotel, ki se nekako trudi vklopiti in nevsiljivo potopiti v oranžkasto skalnato ozadje, ter številni indijanski ponudniki tur po kanjonih.
In, jasno, navajski prodajalci nakita na vsaki razgledni točki ob makadamski cesti, ki se vije med skalnatimi stolpci, sipinami in osamelci, med katerimi najpomembneje izstopa sloviti The Mittens.
Sončni vzhod in zahod sta tu skorajda religiozno izkustvo, če še prespite v zelo prvinskem kampu naravnost pred skalo Mittens, pa vas pričaka verjetno eden najlepših razgled skozi šotorska vrata na svetu.