Glavna ulica v Skagwayu, rudarskem mestecu iz časa klondiške zlate mrzlice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Glavna ulica v Skagwayu, rudarskem mestecu iz časa klondiške zlate mrzlice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogost prizor z aljaških dvorišč - zarjavel starodobnik in izveski, ki opevajo divjo lepoto te zvezne države. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kreativno izdelan los, krajevna znamenitost Talkeetne, motri promet. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Aljaska se ponaša z dvema med uradno" najlepšimi cestami na svetu - Seward Highway obkroži južni polotok Kenai, ki zajema verigo ognjenikov, nadrealistične mogočne gore, bleščeče ledenike, čarobnio lepe zalive, stare ruske vasice, indijanska pokopališča, reke, polne lososov, in temne gozdove, ovite v meglice.
Mimo najvišje gore ZDA
Parks Highway skupaj z Denali Park Road vodi mimo visokogorskih jas z medvedi in losi, čez cvetoče prelaze, mimo mehkih zlatih gričkov, mimo razglednih točk na Mt. McKinley, najvišjo goro Severne Amerike, in goro, tako visoko, da je večino časa skrita v gostem oblaku.
Cesta se konča s 90-miljskim makadamskim odsekom daleč v notranjost narodnega parka Denali, ene izmed zadnjih divjin zahodnega sveta.
Med tema dvema krakoma pa milje in milje neokrnjene pokrajine - milje, po katerih ti ni težko peljati tudi ves dan, tako neverjeten je razgled iz avta (ali harleyja, ki je v Ameriki izredno priljubljen način road-tripa čez celino).
A potrebe po celodnevni vožnji resnično ni - stranske poti nas vodijo do morda najboljših mest za ribolov na svetu, v ghost towne, opustele rudnike, slikovita lesena ribiška mesteca, hipijevske komune in izhodišča za izvrstne trekinge.
Draga, a ne nedosegljiva Aljaska
Prevozna sredstva so tu večinoma robustni, "moški" pick-upi - brez šminkiranja, brez polirnih sredstev, marveč mogočna, zaprašena 4W-vozila - po možnosti s strelsko ali ribiško opremo v zadnjem delu.
Aljaska je nedvomno najdražja ameriška zvezna država, kar pa ni razlog za paniko. Bencin je res v povprečju za dva dolarja na galono dražji kot v celinskih ZDA, kar pa še vedno pomeni ceneje kot pri nas.
Kampi so v primerjavi z evropskimi skoraj zastonj - za pičlih 5 dolarjev na prostor dobite še idilično šotorišče z enim najosupljivejših razgledov na svetu. Seveda, če vas malce mraza in medvedje ne preplašijo.
Besedilo in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si