Treking po žgočih pepelnatih gričkih Haleakale. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Treking po žgočih pepelnatih gričkih Haleakale. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Silversword na pobočjih vulkana. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zaviti v karkoli je pač pri roki turisti opazujejo magični sončni vzhod. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Bele peščene obale, obrobljene s kokosovimi palmami in cvetočimi hibiskusi ter prepolne postavnih surfarjev v zadnjih kolekcijah Billabonga in Roxyja, se na Mauiju izmenjujejo z eksotičnimi črnimi vulkanskimi plažami.
Od plaž prek pašnikov do gora
Te že nakazujejo izjemno raznolik teren, s katerim se ponaša komaj 1.883 kvadratnih kilometrov velik rajski otoček. Preprosta podeželska cesta, ki se odcepi od skorajda edine otoške krožne ceste, nas mimo rustikalnih vasi v kolonialnem slogu ter nasadov ananasa in papaj popelje vse više do 3055 metrov visokega vulkana.
Tropsko rastje kmalu zamenjajo zlati pašniki, na katerih mulijo travo konji za rodeo, nasadi evkaliptusa in rastlinjaki z gojenim cvetjem. Vse višje se vzpenjamo, vse bolj postaja pokrajina podobna gorskemu svetu: pod sabo vidimo le še gosto plast oblakov, skale prerašča ruj in trpežne cvetlice, med katerimi težko spregledamo značilni silversword (srebrna sablja). Gre za ogroženo rastlinsko vrsto, ki raste le na Haleakali, na višini med 2100 in 3000 metrih. Več desetletij potrebuje, da zrase meter do dva visoko, nato zacveti in - odmre.
Kjer je sonce ujetnik
Od leta 1790 speči vulkan je del 122 kvadratnih kilometrov prostranega nacionalnega parka Haleakala, od katerega je pretežni del divjina. Haleakala po havajsko pomeni Hiša sonca in po krajevni legendi je polbog Maui tu za ujetnika vzel sonce, da bi tako podaljšal dan.
Glavna atrakcija parka je nedvomno osupljivi, orjaški krater, ki meri 11,25 kilometra počez in je globok okoli 800 metrov. Tu je pokrajina surrealistična, lunarna, najbliže drugemu svetu, kar se mu lahko približaš. Pohodniške poti te pripeljejo globoko v notranjost, a le redki se odločijo za daljšo pot, ki avanturistične popotnike (ki jih ne moti precej oteženo dihanje na taki višini) vodi več dni prek žgoče, nerodovitne in razbeljene pokrajine.

Havajski turistični paketi ponujajo na Haleakali vse od adrenalinskega spuščanja z gorskimi kolesi z vrha do vznožja, ogleda kraterja na konjih, prenočevanja v kočah na dnu kraterja pa vse do "all inclusive" ogleda sončnega vzhoda. To pomeni: direktna dostava iz luksuznega hotela, v ceno pa je všteta še kava v termoskah in topli skafander za udobje na jutranjih 3 stopinjah Celzija.

Zmrzovanje na Havajih
Povprečni turist se bo raje odločil za opazovanje sončnega vzhoda nad vulkanom. Ta je resnično izjemen, a zahteva kar precej od tistih bolj ugodja vajenih obiskovalcev Havajev: vstajanje ob 4. zjutraj (za nerazvajence je na Haleakali idilični brezplačni kamp, petične goste pa na vrh dostavijo kar naravnost iz hotelskih sob), kuhanje kave na parkirišču, zmrzovanje pri jutranji temperaturi le malo nad 0 stopinj (zavijanje v brisače in letalske odejice je prizor, vreden opazovanja) in borba za najboljši prostor.
In čeprav je Haleakala tako blizu zvezd, velja za enega najboljših krajev v ZDA za amaterske astronome, so prvi žarki sonca še bolj fantastični od zvezdnatega neba. Oblaki se v zgodnjem soju prelivajo čez skale kot slapovi, srebrni povoskani lističi srebrne sablje zažarijo, celotna pokrajina pa zagori v rožnatem odtenku.

To so pravi Havaji, Havaji milje stran od barvastih koktejlčkov na Waikikiju.
Tekst in foto: