Slovita julianska jabolčna pita, velikosti (velikega) zrezka, z dodatkom smetane in sladoleda. Zadostuje namesto kosila, verjemite! Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Slovita julianska jabolčna pita, velikosti (velikega) zrezka, z dodatkom smetane in sladoleda. Zadostuje namesto kosila, verjemite! Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Zaledje San Diega sicer ne ponuja dramatičnih prizorov Sierre Nevade ali Yosemita, je pa območje hribov, prekritih z borovci, in nasadov pomaranč v dolinah odlična priložnost za pobeg v malce drugačno naravo, ko se, če je to sploh mogoče, naveličate lagodnega uživanja na obali.

Smo še vedno v Kaliforniji?
Po cesti številka 78 po dobri uri vijugaste vožnje iz obalnega San Diega prispete v Julian, mestece, ki je bilo središče zlate mrzlice v 70. letih 19. stoletja in je danes označeno kot ameriški nacionalni spomenik, celo območje mesta pa kot zgodovinsko.
Ob prihodu v Julian, ki se zdi kot prizorišče kakšnega vesterna, z bolj stereotipno kalifornijske tihomorske obale je kar težko verjeti, da se še vedno nahajate v isti zvezni državi, kaj šele v istem okrožju!

Zlato so nadomestila jabolka
Danes mestece z okoli 1.600 prebivalci ne slovi več po zlatu, temveč po mirnih penzionih, hišicah v viktorijanskem slogu in - pregrešno dobri jabolčni piti. Vrste jabolk, ki tam rastejo, so manj sladke od večine, a julianske pite in jabolčnik so že 100 let izjemno priljubljeni daleč naokrog. Poskusili smo jih tudi mi: njihov sloves je upravičen! Se pa raje odpovejte večjim odmerkom hrane pred pokušanjem, saj so pite po ameriško velikanske.
V tamkajšnjih trgovinicah najdete ročno izdelan nakit, spominke, navdahnjene s tematiko Divjega zahoda - vsaj en kavbojski klobuk bo zagotovo odšel z vami domov - in, seveda, najrazličnejše jedi iz jabolk. V spomin na zlato mrzlico je za obiskovalce odprt tudi rudnik zlata, ki ne deluje več, srečo pa lahko ob posebnih priložnostih poskusite ob potoku Banner.

Alenka Klun

Vabljeni na fotografski sprehod po Julianu: