Jezero Loch Muick z manjšo kraljevo rezidenco na obrežju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jezero Loch Muick z manjšo kraljevo rezidenco na obrežju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slikovita vasica Braemar sredi Višavja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Highlands je območje, napolnjeno z zgodovino in veličastno lepoto neokrnjene narave. Tistemu, kar Škoti rečejo gore, bi pri nas zadostovalo komaj za en dober hrib, a semantika ne igra vloge pri napopisljivem pogledu, ki se vam odpre, ko prihodite do vznožja katerega izmed teh surrealističnih visokogorij.
Ovčja čreva z viskijem
Višavje, ki sega obsega celoten severni del Škotske od obrobja velikih mest prek gorovij do idiličnih zelenih otokov, je eno najredkeje poseljenih območij v Evropi, kar daje okolici še dodaten čar. Zgodovinsko se je že od nekdaj močno razlikovalo od preostalega dela Škotske - tako jezikovno, kot tradicionalno. Na mnogih predelih še vedno govorijo starodavno gelščino, jedo take "slastne" specialitete, kot je haggis - ovčja drobovina, pomešana z ovsom in skuhana v živalskem želodcu (jami!), in se poleti gredo višavske igre - v kilte oblečeni moški mečejo debla in podobno.
Viski je tu precej več kot le pijača - je tradicija, običaj in svetinja. Nikakor ne gre obiskati Škotske in spustiti obveznega pokušanja tisoč in ene variante pristnega "scotcha" - single malt, prekajen, močno prekajen, staran v šerijevih sodih, 15-letni, 25-letni, tak za 30 funtov in tak za 300 funtov ...
Kraljeve vasice
Ni čudnega, da si je kraljeva družina tu omislila poletno rezidenco Balmoral, ki jo sestavljajo vsi klasični škotski klišeji: z lišaji porasel kamniti grad, destilarna viskija, kraljevi bend na dude, kapela in rdeča telefonska govorilnica na začetku kolovoza do vhoda, prelepi loch (jezero, op. a.) nedaleč stran in kosmate višavske krave, ki se skupaj s čredo ovac pasejo v ogradi z razgledom na poslopje.
Royal Deeside (Kraljevi Deeside) se imenuje to območje, za katerega se zdi, da diha z in za kronane glave - ljubke stare vasice, kakršne so Banchory ali pa Braemar, so polne znakov, da se po njih sprehajajo kraljice in princi - kraljevi pečat na pekarni, kraljevi pečat na mesnici, kraljevi pečat na pubu ... Vsakič, ko pride vest, da prihaja kdo izmed "njih", med vaščani zašumi, v njihovem glasu pa se kljub javnim pomislekom, če ni koncept monarhije že preživet, čuti le ponos.
V spodnji galeriji nekaj podob Škotskega višavja (za povečavo klikni sliko).

Teks in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si