Spokojna lepota Balmedieja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Spokojna lepota Balmedieja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Trumpu je škotska narava padla v oči ob prvem obisku. Foto: Reuters

Ameriški mogotec si je slikovito območje severno od Aberdeena izbral za gradnjo "najboljšega igrišča za golf na svetu" in njegovim načrtom za eno milijardo funtov vredno letovišče so dali zeleno luč že pred dobrim letom.
Škotske oblasti in poslovneži so navdušeni, češ da bo prestižno igrišče za golf okrepilo gospodarstvo Škotske ter še povečalo ugled že tako priljubljenega dela Velike Britanije. Načrti predvidevajo dve igrišči za golf, konferenčni center in kompleks za razvajanje, hotel s 450 sobami, 950 počitniških stanovanj ter 36 vil za golfiste.
23 kilometrov zlata
A vse seveda ni šlo gladko. Domačinom prihod ameriškega tajkuna in petičnih gostov nič kaj ne diši, glasno protestirajo tudi okoljevarstvene skupine, ki menijo, da bo razvoj uničil občutljiv ekosistem peščenih sipin ter redke živalske vrste, ki jim sipine nudijo zavetje.
In kaj ponuja Balmedie takega, kar je prevzelo celo vedno nezadovoljnega in izbirčnega Trumpa? Gre za območje dolge in široke zlate peščene plaže, obrobljene z obsežnim sistemom peščenih sipin, ki se raztezajo 23 kilometrov med Aberdeenom in estuarjem Ythana.
V pozni popoldanski svetlobi trave na sipinah zasijejo kot nitke čistega zlata, med sprehajanjem po mehkih gričkih peska z razgledom zdaj na ocean, zdaj na škotsko podeželje pa lahko hitro izgubite občutek za čas.
V spodnji galeriji še nekaj utrinkov s peščenih sipin Balmedieja.
Besedilo in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si