Foto:
Foto:
New York
New York

Kaj povedati o Velikem jabolku, kar še ni bilo povedano?! Težka naloga, a bom vseeno poskusila. Vedno sem poslušala in brala, da sta samo dve možnosti: ali ti je New York všeč ali pa ti pač ni, vmesne poti ni. No, verjetno je očitno, da je meni všeč, sicer ne bi pisala teh vrstic. Za kratke počitnice onstran oceana smo se odločili iz finančnih razlogov: letalska karta je stala 280 evrov. Ja, z vsemi taksami vred. Ko sem spraševala, kdo bi šel z mano, so bili vsi navdušeni, a hkrati je imela večina prvomajske počitnice že zasedene. In glej ga zlomka, presenetila me je moja sestra, ki je priložnost zgrabila z obema rokama, in družinski pohod, z nama je šel še njen sin, se je začel.

Bil je res prekrasen dan in - naj se sliši še tako bedasto - pri ustvarjanju prvega vtisa ima tudi to pomembno vlogo. Taksist nam je na poti v mesto prav prijazno razložil številne malenkosti o mestu, v katerem sicer sam ni bil rojen – takšna je usoda večine taksistov -, a v ZDA živi že več kot 20 let, prihaja pa iz Barbadosa. Odličen smisel za humor je pokazal predvsem takrat, ko je odložil enega izmed potnikov, ki je ob odhodu dejal le: "Good luck (Srečno!)" Malce paničen, sicer nasmejan do ušes, je sedel v avto, nas pogledal in dejal: »O, dal sem mu roko! In prišel je iz Mehike!« Seveda smo bruhnili v smeh, a malce nas je vseeno stisnilo, saj smo doma že dva tedna neprestano poslušali o novi gripi, v New Yorku pa, to smo ugotovili v naslednjih dneh, o gripi ni bilo govora.

Kaj so bile prve stvari, ki so mi padle v oko, ko smo se vozili po mestu? Zagotovo arhitekturna preprostost, seveda pa so tu izvzeti dih jemajoči nebotičniki. New York je daleč od evropskih mest, kjer je polno malih in ukrivljenih ulic. Tam so stvari urejene zelo matematično: avenije pravokotno, ampak res pravokotno, in ulice vodoravno. Brez izjeme, nikjer ni nobene krivine, zato se je skoraj nemogoče izgubiti. Sistem je res preprost, a ko sem včasih poslušala v ameriških serijah "Dobiva se na vogalu 34. in 7. avenije", sem si mislila, kako ohlapen naslov, a dejstvo je, ne moreš zgrešiti: ta vogal je edini, ki ga označuje navedeni naslov.

Mesto, kjer se je težko izgubiti?
No, našemu prvemu pravemu taksistu, torej v tistem značilnem rumenem taksiju, se je zgodilo ravno to. Ko smo se sredi noči peljali domov, taksi pa smo vzeli ravno zato, da nas bo pripeljal naravnost pred prava vrata, se je taksist izgubil in znašli smo se v seinfeldovskem prizoru. Taksist se je dejansko obrnil proti nam in nas spraševal, kje je to. Najprej sem mislila, da se šali, a v polomljeni angleščini nam je povedal, da res ne ve, kje je to, ker se številke nadaljujejo nelogično. Zelo izmučena sem malce povzdignila glas, da je to pač njegovo delo, da sem jaz turist in on šofer, pri tem pa se je postavilo logično vprašanje: "Ali vi nimate sistema GPS?" Še vsak ljubljanski taksi ga ima. Odgovor me seveda ni presenetil: nimajo ga, kajti sistem ulic je tako logičen, da ni potrebe po njem. Šofer se nam je kar malce zasmilil, do doma nas je vendarle pripeljal, za dramo pa je bil kriv majhen park, ki je sekal ulico, zato se je voznik zmedel. Tudi to je New York!

Že prvi dan smo se seveda zapodili na Times Square, to je osrednji trg v mestu, na katerem noč in dan utripajo megalomanski zasloni. Prav priročno so za številne turiste - po nekaterih podatkih New York, ki ima okoli osem milijonov prebivalcev, vsako leto pa ga obišče okoli 40 milijonov turistov - postavili velike stopnice. So odlična točka za počitek, kajti pehanje gor in dol po Manhattnu te pač utrudi, in razgled, saj razkriva vso živahnost svetovne metropole.

New York sestavlja pet »občin«: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens in Staten Island, pri čemer je otok Manhattan tisti, ki predstavlja središče mesta. Tam je Wall Street, tam je slavna 5. avenija, ki se kar šibi od dragih butikov, tam je po zrušitvi dvojčkov znova najvišji Empire State Building, tam so Združeni narodi in nenazadnje tudi Harlem in Centralni park.

O vsem naštetem pa v naslednjem prispevku.

Foto in besedilo:
Ksenja Tratnik
Ksenja.tratnik@rtvslo.si