Palermo obdaja pokrajina, poimenovala Zlata školjka. Foto: RTV SLO/M. K.
Palermo obdaja pokrajina, poimenovala Zlata školjka. Foto: RTV SLO/M. K.
Gost promet v mestu. Foto: RTV SLO/M. K.
Quattro Canti
Ogled mesta lahko začnete na križišču Piazza Vigliena. Foto: RTV SLO/M. K.
Katedrala v Palermu je bila zgrajena v začetku 12. stoletja. Foto: RTV SLO/M. K.
Palermske tržnice so barvite, na njih pa najdete marsikaj. Foto: RTV SLO/M. K.

Mesto pa ima tudi nekoliko bolj zlovešč sloves, velja namreč za središče znamenite sicilijanske mafije. Ravno zato mnogi ljudje ob omembi mesta Palermo pomislijo na kriminal, streljanje, grožnje, napade … A to so samo podobe iz filmov. Palermo kljub bedi svojih prebivalcev – odstotek brezposelnosti je tukaj namreč eden najvišjih v Italiji – ostaja mesto, ki vse obiskovalce očara s svojo barvitostjo, sijajem preteklosti, sredozemsko atmosfero, počasnostjo življenja ter pisanostjo trgov in pristanišč.

Prvi pogled na mesto ...
Najlažji in najudobnejši način prihoda na Sicilijo je z letalom, čeprav nikakor ne tudi najspektakularnejši. Pogled na Conca d'Oro (Zlato školjko, kakor se imenuje hribovita pokrajina okoli Palerma) s trajekta, ki se ob jutranjem svitu približuje palermskemu pristanišču, je ob pravem vremenu lahko nepozaben. Mesto obdajata s severa Monte Pellegrino in z juga Capo Zafferano, vmes pa je rodna pokrajina, kjer so bili nekoč številni nasadi agrumov, palm in oljk, zaradi česar je ta del Sicilije tudi dobil ime Zlata školjka. A širjenje mesta v zaledje je močno okrnilo nasade, pa tudi značilnega zlato-rumenega sija ni več.

Pot pod noge ...
Tako kot večina italijanskih mest je tudi v Palermu vožnja z avtomobilom lahko precej stresna. Promet na ulicah se lahko hitro ustavi, kar močno upočasni premik iz enega konca mesta na drugega, težava pa je tudi pomanjkanje parkirnih mest. Tako si je najprijetnejše mesto ogledati peš, saj so največje znamenitosti razmeroma blizu druga druge. V pomoč so tudi mestne avtobusne linije, ki ob prometnih konicah res niso najbolj hitro prevozno sredstvo, pripeljejo pa vas na želeno lokacijo in vam prihranijo stres, ki bi ga doživljali sami za volanom. Seveda se na panoramski ogled mesta vedno lahko odpravite tudi organizirano, s pomočjo lokalnih turističnih agencij, ali pa si privoščite sproščujočo vožnjo s konjsko vprego.

Začetek v srcu Palerma
Obisk mesta se lahko začne na križišču Quattro Canti (Štirje vogali), ki je v samem srcu Palerma. Na križišču, ki se uradno imenuje Piazza Vigliena, se sekata dve najpomembnejši ulici, Via Vittorio Emanuele in Via Maqueda, križišče pa je znano tudi po štirih vodnjakih in kipih, ki krasijo konkavna pročelja stavb, ki gledajo na križišče. Tik ob križišču je cerkev San Giuseppe dei Teatini, ki svoje bogastvo – značilno sicilijansko baročno okrasje – skriva v notranjosti, v bližini pa se skrivajo še trg Pretoria, ki ga obvladuje velik vodnjak Fontana Pretoria, delo florentinskih manierističnih kiparjev, cerkev La Martorana, ki se lahko pohvali z enimi izmed najbogatejših mozaičnih sklopov na Siciliji, in cerkev San Cataldo s tremi značilnimi arabskimi kupolami.

Med umetnostno-zgodovinske znamenitosti mesta vsekakor sodita še katedrala in normanska palača. Prva stoji na mestu krščanske bazilike iz 6. stoletja, ki jo je v času Arabcev nadomestila mošeja. Palermski nadškof pa je dal v času Normanov zgraditi novo katedralo, ki naj bi pričala o moči nadškofije. Gradnja se je začela okoli 1170, katedrala pa je bila posvečena že 15 let kasneje. V naslednjih stoletjih so stavbo večkrat »popravljali«, in tako ima svojo gotsko in klasicistično fazo. V notranjosti so za turiste glavna znamenitost sarkofagi.

Normanska palača pa je znana predvsem po kapeli Palatini s svojimi mozaiki, ki jo je kmalu po svojem kronanju dal zgraditi Roger II. kot dvorno cerkev. Kljub spremembam v kasnejših stoletjih notranjost ni izgubila svoje harmonije, ki je nastala s spajanjem različnih komponent iz različnih tradicij – latinska bazilika, bizantinska kupola in mozaiki ter arabski stalaktitni strop.

Barvite tržnice ponujajo marsikaj
Ob obisku Palerma nikakor ne smete zamuditi barvitih tržnic, med katerimi so zagotovo najbolj slikovite tiste z ribami in ostalimi morskimi dobrotami. Tržnice krasijo senčniki in stojnice živahnih barv, med njimi pa je najbolj znana Vucciria, ki slovi predvsem po gneči in hrupu. Poleg živilskih tržnic se lahko mirno sprehodite tudi med stojnicami z oblačili ali po bolšjem sejmu, kjer najdete vse - od starin do novodobne navlake, pa tudi različne umetnine in ročne izdelke.

V Palermu ne boste lačni
Palermo slovi tudi po svojih kulinaričnih specialitetah. Med najbolj znanimi sicilijanskimi jedmi so pasta con le sardele (testenine s sardelami in z janežem), rigatoni alla palermitana (testenine z mesno omako in grahom), pesce spada (mečarica na različne načine) in jajčevci v vseh oblikah. Po navadi so poceni restavracije, ki pa še vedno ponujajo kvalitetno hrano, v bližini tržnic. Za posladek pa je obvezen sladoled, ki si ga lahko privoščite v toliko okusih, kolikor si poželi srce.

Palermo je mesto, ki so ga v svojih delih omenjali že Dante, Petrarca in Goethe. Slednji je v pismu prijatelju zapisal, da je Sicilija in z njo Palermo kraj nepopisne lepote. In kako prav je imel!

M. K.