Mrtvo morje je zaprto, voda iz njega le izhlapeva. Foto:
Mrtvo morje je zaprto, voda iz njega le izhlapeva. Foto:
Lebdenje na vodi
Močan vzgon onemogoča plavanje in je pravšnji za uživanje ter čofotanje.
Mrtvo morje
Nahajamo se skoraj pol kilometra pod gladino morja v Kopru.
Sol in drugi minerali Mrtvega morja so zdravilni.

Vsebuje slabo tretjino, natančno 28 odstotkov soli. Med tekmeci velja omeniti le Veliko slano jezero v ameriški državi Utah, ki pa Mrtvega morja v slanosti vseeno ne dosega.

Za jezikoljubce: Mrtvemu morju v hebrejščini rečemo Jam ha-melah, kar dobesedno pomeni "morje soli". Včasih je nosilo tudi ime Vzhodno morje in Aravsko morje. V arabščini pa nosi ime Al Bahr al Majit, kar pomeni enako kot v slovenščini. Tudi v tem jeziku se je pred davnimi časi imenovalo drugače, Zoarsko morje. Danes tega imena ne boste več slišali. Za Mrtvo morje so svoje poimenovanje uporabljali tudi stari Grki: Jezero Asfaltites. Znane so Aristotelove besede o njegovih čudovitih vodah.

Ob obalah Mrtvega morja je zatočišče našel kralj starodavnega Izraela David, ki je slovel kot najbolj pravičen vladar tedanje dobe. Med številnimi njegovimi vrlinami je omembe vredna ta, da je bil - poet.

Veliko in pusto morje si je nadelo pravo ime. Življenja v vodi skoraj ne bomo našli (izjema so nekateri mikroorganizmi, npr. Halobacterium halobium z značilnim škrlatnim barvilom, ki omogoča izrabo sončne energije po podobnem principu kot klorofil pri rastlinah), pa tudi krajina, ki obdaja morje, je puščavna, pusta in negostoljubna. Zdi se, kot da je življenje v tem predelu izumrlo; neverjetna slanost ga je zatrla tudi na kopnem. Vendar se motimo. Nahajamo se v veličastnem Izraelu, stični točki treh velikih verstev našega časa.

Lebdenje na vodi
Mrtvo morje za plavalca ponuja doslej še neizkušeno doživetje: zaradi slanosti so klasične oblike plavanja skoraj nemogoče. Sicer pa zanje ni nikakršne potrebe. Voda ima tolikšen vzgon, da se lahko udobno nadomestimo ter uživamo v lebdenju na vodi in toplini žarkov sonca. Legendarne so fotografije kopalcev, ki so obšle svet; ti si med čofotanjem vzamejo čas in prelistajo dnevno časopisje.

Herod Veliki je na območju Mrtvega morja ustanovil enega prvih zdravilišč na svetu. To je bilo nekaj let pred rojstvom Kristusa.
Vse to omogoča zaprtost morja. Napaja ga reka Jordan, ki vanj prinaša tudi številne mineralne snovi, odtoka pa nima. Edini način za odvod vode je izhlapevanje. To je tudi zaradi podnebja močno (dežuje le redko, poleti pa je večinoma nad 40 stopinj Celzija), saj vsako leto izhlapi skoraj 2 m vode. Za njo med drugim ostaja kuhinjska sol. Zadnja leta gladina jezera upada, saj se voda iz reke Jordan uporablja za namakanje kmetijskih površin.

Sprehod stotine metrov pod gladino Sredozemlja
Morje je dolgo okoli 75 kilometrov in široko največ 15 kilometrov. Mrtvo morje je precej plitvo, saj je ponekod globoko samo dva metra, v povprečju šest, le na severnem delu sega do 400 metrov v globino. Zanimivo je, da leži pod siceršnjo gladino morja – obala mrtvega morja je najnižja kopenska točka na planetu.

Ko čofotamo po obali, se nahajamo kar 396 metrov pod nadmorsko višino Sredozemskega morja. Ta je sicer blizu; razdalja med Mrtvim morjem in Sredozemskim je podobna razdalji med Ljubljano in Celjem. Pred dvema milijonoma let sta bili obe morji združeni, ostanke slanih vodnih mas pa lahko občudujemo še danes.

V času egipčanskih faraonov so iz Mrtvega morja v Egipt na veliko izvažali mineralne mešanice, ki so jih uporabljali za balzamiranje oz. mumificiranje.
Površina, s katere se je morje umaknilo, je bogata z mineralnimi snovmi, ki danes tvorijo številne gričke, ki v višino segajo tudi do 150 metrov! Kamen je torej na tem območju zamenjala trdna kamena sol, ki jo je prekrila plast krede in mavca, zato ji dež ne more do živega. Še bolj zanimivi pa so prostostoječi solni stebri. V Stari zavezi beremo, da se je v tak steber spremenila tudi Lotova žena, ko je uzrla Sodomo in Gomoro. Ta naj bi ležala pod gladino Mrtvega morja.

Surovine in turizem
Danes je Mrtvo morje pomemben vir surovin. Ob obalah so v preteklih desetletjih zrasli številni obrati za predelavo soli in drugih mineralov, ki se uporabljajo v steklarstvu, farmaciji in izdelavi umetnih gnojil. Beduini verjamejo v zdravilno moč jezera, rudninsko bogato vodo, toplo podnebje, vrelce in zdravilno blato, ki pa privlači vse več turistov. Žal potencial ni izkoriščen, saj mnogo ljudi čudoviti Bližnji vzhod povezuje le s terorizmom in nasiljem, o njegovih lepotah pa ve bolj malo.