V muslimanskih državah je priporočljivo nositi dolge hlače. Foto: RTV SLO
V muslimanskih državah je priporočljivo nositi dolge hlače. Foto: RTV SLO
Na bolj turističnih krajih se lahko oblečete manj strogo. Foto: RTV SLO
Sončna očala
Sončna očala vam lahko pomagajo pri odvračanju pozornosti. Foto: EPA
Dekleta ob Mrtvem morju se celo kopajo oblečena. Foto: RTV SLO

To je še posebej pomembno za ženske, ki lahko zaradi neprimernega obnašanja ali oblačenja hitro postanejo tarča domačinov. Če se odpravljate na daljše potovanje, je dobro s seboj vzeti čim manj stvari. Vodilo je, da vzamete le najosnovnejše.

To pa ne pomeni, da pazite tudi pri količini blaga. Ko izbirate oblačila za na pot, naj to ne bodo oprijete majice in hlače, topi z naramnicami in globokimi dekolteji. Čeprav je v državi, kamor se odpravljate, izredno vroče, vas domačini ne bodo gostoljubno sprejeli, če boste naokrog hodili v oprijeti majici brez rokavov, pa čeprav je to v Evropi nekaj povsem vsakdanjega.

Oblačenje odvisno od krajev ogledov
Kako se bodo ljudje v muslimanskih dražavah na vas odzvali, je odvisno tudi od tega, katere dele države si boste ogledovali. V večjih turističnih središčih z velikimi hoteli višjih kategorij so domačini turistov in njihovega »nenavadnega« načina oblačenja že navajeni in velika verjetnost je, da vas bodo le malo bolj pogledali, če boste pomanjkljivo oblečeni. Popolnoma drugače je v odročnejših krajih, kamor noga turista komaj kdaj zaide. Tam morate še posebej spoštovati lokalna pravila oblačenja. V takih krajih ni nič nenavadnega celo, če mora turistka na glavi nositi ruto.

Nekateri vodiči pred odhodom v muslimansko državo moškim svetujejo, naj se izognejo nošenju kratkih hlač, ker muslimani kratke hlače enotijo s spodnjicami in je torej turist v kratkih hlačah pravzaprav v spodnjem perilu. Ko enkrat obiščeš katero od teh držav, opaziš, da ni čisto tako. Tudi v turistično manj znanih krajih se popotniki lahko sprehajajo v kratkih hlačah, pa zaradi tega nihče ne zavija z očmi. Je pa res, da se prebivalci Arabskega polotoka in ostali muslimani, predvsem starejša generacija, le stežka ločijo od svojih dolgih hlač, izjema so seveda le plaže.

Ne pozabite na sončna očala!
Za ženske je bolje, da se kratkim hlačam popolnoma odpovejo. Domačini to lahko razumejo kot razvratnost, žalitev ali pa vabilo in deležni boste nezaželene pozornosti. Ko greste na pot, se raje odločite za dolga krila oziroma obleke ali pa dolge hlače. Muslimani imajo pred poroko le malo stika z ženskami, ki niso njihove sorodnice. Zato v tujkah vidijo priložnost za zabavo. Tujke so za njih eksotične, neodvisne in zato dostopne. Že en sam napačen pogled lahko pritegne nezaželeno pozornost. Pri tem lahko pomagajo sončna očala, ki zakrivajo vaš pogled.

Eden od najbolj erotničnih predelov na ženski je v teh deželah zatilje, zato je najbolje, da imate predel okoli vratu vedno pokrit. Izbirate lahko med visokim ovratnikom ali ruto. Pri ženskah pa je pomembno tudi, kakšno frizuro imajo. Spuščeni lasje so nezaželeni. Sicer v modernejših muslimanskih državah tudi domačinke že nosijo spuščene lase, a vedno se lahko znajdete v situaciji, kjer bo to neprimerno, zato lase raje nosite spete v čop. Več pozornosti so deležne plavolaske. V zvezi z lasmi pa obstaja še eno pravilo – nikoli se ne sprehajajte z mokrimi lasmi, saj je to za muslimane znak, da ste ravno imeli spolne odnose.

Namesto bikinija enodelne kopalke
Če odhajate nekam, kjer se boste tudi kopali, se pri izbiri kopalk raje kot za bikini odločite za enodelne kopalke. Ženska v kopalkah bo pritegnila pozornost domačinov, vendar veliko manj, kot če bi se ob bazenu ali na plaži sončila v mini trikotnem nedrčku in spodnjem delu kopalk. Tudi za moške popotnike je bolje, če se izognejo majhnim oprijetim kopalkam in si za kopanje raje oblečejo kratke hlače.

Muslimani, tako ženske kot moški, z oblačili skušajo prikriti čim več kože. Skoraj vedno nosijo dolge rokave in dolge hlače ali krilo. Podobno vodilo velja tudi za turiste. Veliko več boste dosegli in bolj prijazno se bodo z vami pogovarjali, če boste oblečeni po njihovih pravilih. Srajce in tunike so najboljša odločitev. Ne samo, da so ohlapne in se v njih manj potite, tudi med domačini boste z njimi pritegnili manj pozornosti in bili deležni več spoštovanja. Ženske si lahko omislijo tudi lokalna oblačila, vendar bodite ob tem pripravljeni na vprašanja domačinov o tem, zakaj hodite oblečeni v njihova oblačila. Srajca je med večino muslimanov najbolj priljubljen zgornji kos oblačila in večino od njih boste videli oblečene prav v srajco, zato je tudi za turiste najbolj priporočljiva.

Vsekakor boste lažje in brez večjih težav potovali, če boste spoštovali lokalne navade in pravila, več spoštovanja pa boste deležni tudi od domačinov.

M. K.