Po Mekongu poteka meja med Tajsko in Laosom. Foto: RTV SLO
Po Mekongu poteka meja med Tajsko in Laosom. Foto: RTV SLO
Chianh Khong
Tajska prometna infrastruktura je zgledna za ta del sveta. Foto: RTV SLO
Riževo polje
Med pohodništvom si boste lahko ogledali številna riževa polja, se kopali v majhnih tropskih jezerih in spoznali življenje krajevnih prebivalcev. Foto: RTV SLO
Tipična notranjost budističnega templja. Pred oltarjem so poleg cvetja postavljena mala darilca, sadje in dišeče palčke. Foto: RTV SLO

Večinoma ravninska Tajska se proti severu počasi vzpenja v razgiban, hribovit svet, ki ga z ene strani omejuje Mjanmar, z druge pa reka Mekong, ki meji na Laos. Skrajno severni del Tajske pokrivajo tropski gozdovi, ki so zelo prijeten kraj za oddih. To so spoznali tudi turisti, ki jih je iz leta v leto več.

Chiang Maj, severna prestolnica Tajske in drugo največje mesto v državi, je za turiste lahko dostopna. Iz Bangkoka lahko pridrvite s hitrim in udobnim nočnim vlakom, tisti z globljim žepom pa lahko pripotujete tudi z enim izmed številnih nizkocenovnih letalskih prevoznikov.

Udobno in poceni potovanje
Dobra infrastruktura in lahka dostopnost privabljata številne turiste, predvsem pa tiste, ki imajo za dopust na voljo le dva ali tri tedne. Številni notranji leti vas bodo povezali tako s prestolnico kot tudi z rajskimi plažami na jugu države.

Tajska ima tudi sicer dobro infrastrukturo. Po državi je razvejana mreža avtocest, glavne točke v državi pa povezujejo tudi železnice, ki so sorazmerno hitre in udobne. Javni promet je precej poceni, saj precejšen del stroškov financira ministrstvo za promet. Tako imajo na vlakih na primer poseben vagon za menihe, ostarele in revne, kjer nadzornik ne pregleduje vozovnic. Kljub temu pa med Azijci velja solidarnost in brezplačnih voženj 'ne zlorabljajo'.

Je sever lahko alternativa otokom na jugu?
Sever Tajske je prijeten kraj za oddih, kar so spoznali tudi vsega naveličani Zahodnjaki. Tempo življenja je tu počasnejši in bolj umirjen. Krajevni prebivalci so preprostejši in revnejši kot na jugu ali v Bangkoku. Večinoma se ukvarjajo s kmetijstvom, uspeha željni pa s turizmom.

Območje Chiang Maja nudi turistom številne možnosti za zabavo. Tu se lahko ukvarjate s priljubljenim športom, lahko si omislite pohodništvo ali pa samo jahanje slonov, s kolesom raziskujete čudovito okolico, se sprehajate po riževih poljih, kramljate s prijaznimi domačini, si ogledujete templje … Prijetna okolica vas bo zagotovo navdušila in 'prisilila', da boste ostali kak dan več od načrtovanega.

Priljubljeni Chiang Maj
Chiang Maj je drugo največje mesto na Tajskem in precej priljubljena turistična točka. Staro mestno jedro obkrožajo kanali, ki so ga včasih branili pred tujci. Glavna gospodarska dejavnost je danes turizem; v mestu so živahne tržnice s kričečimi množicami prodajalcev, številne turistične agencije, nočni lokali … Množično prisotnost Zahodnjakov v mestu dokazujejo tudi številne in bučne nočne zabave. V kaotičnem mestecu boste težko našli čas za počitek. Prav zato je tako prijetno kak dan prebiti v čudoviti mestni okolici.

Turisti z malce raziskovalne žilice so že odkrili Paj, malo mestece v neposredni bližini, ki je precej bolj neokrnjeno od Chiang Maja. Pravi kraj za tiste, ki se želijo izogniti množicam in doživeti malce pristnejšo tajsko izkušnjo!

Blizu Chiang Maja je tudi t. i. zlati trikotnik, tromeja med Mjanmarom, Tajsko in Laosom, kjer si lahko v enem popoldnevu 'ogledate vse tri države'.

M. U.