Običajen prizor na plažah San Diega: deskar (v zrelih letih) na kolesu. Tudi tamkajšnji avtobusi so posebej opremljeni s prtljažniki za kolesa, tako da se športnim domačinom tudi pri vsakodnevnih opravkih ni treba odpovedovati rekreaciji. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Običajen prizor na plažah San Diega: deskar (v zrelih letih) na kolesu. Tudi tamkajšnji avtobusi so posebej opremljeni s prtljažniki za kolesa, tako da se športnim domačinom tudi pri vsakodnevnih opravkih ni treba odpovedovati rekreaciji. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
San Diego

"Vreme je popolno, ljudje so prijazni, očarljiva kulturna mešanica pa ga dela edinstvenega", so veljaki iz sandieškega turističnega urada o svojem mestu zapisali v nekem glasilu. Večina je res: če boste tam naleteli na dež, imate veliko smolo; prebivalci so, vsaj v večini, zares vedno nasmejani in uslužni; tisto o "mešanju" kultur pa bi lahko bolje opisali s "sobivanjem", saj je ločitev na bogate "staroselce" (ne, ne govorimo o Indijancih) in revnejše "priseljence" (beri, Mehičane) precej v oči vpijoča.
Namesto v avtomobil raje na kolo
A v mestnem območju San Diega je zares veliko za početi in videti, in to - kako neameriško! - celo brez avtomobila, saj je javni prevoz dobro organiziran, tisti bolj športni pa lahko v športnem duhu mesta sedejo na kolo in si na svežem zraku ogledajo tihomorsko obalo. A ne skrbite, tudi z velikanskim terencem se boste odlično vklopili med domačine: saj ste kljub vsemu le v - Ameriki!

San Diego, menda "najbolj športno mesto v Ameriki" (sicer na oni strani luže radi vsepovprek delijo "najbolj" nazive, a recimo, da verjamemo), ima kopico prebivalcev, ki se ukvarjajo z najrazličnejšimi dejavnostmi: od že pregovornega deskanja na valovih v obalnih naseljih, ki pa privabljajo tudi upokojence in sprehajalce, do gorskega kolesarjenja, pa športnega ribolova, kajakov in priprav na tekmovanje iron man.
A športno je včasih (no, pogosto) tudi nevarno: ravno v času našega obiska je enega teh športnih zagretežev v bližini mesteca La Jolla (žal uspešno) napadel morski pes.

Ko vam je športa že čez glavo ...
Mesto se lahko pohvali še z Balboa Parkom, menda največjim urbanim kulturnim parkom v ZDA (a San Diego se, roko na srce, po kulturni ponudbi vendarle še ne more kosati z Los Angelesom ali San Franciscom), kjer domuje 15 muzejev, priznanih umetniških prizorišč, razkošnih vrtov in slavni sandieški živalski vrt. SeaWorlda, najbolj obiskane mestne znamenitosti, pa najbrž niti ni treba omenjati. "Zgodovinsko staro mestno jedro" lahko brez slabe vesti preskočite in se po celodnevnih dejavnostih na svežem morskem zraku zvečer prepustite kulinaričnim užitkom in nočnemu življenju v Gaslamp Quarterju.

Če vam to ni dovolj, se nedaleč stran od sandieškega okrožja proti Los Angelesu, torej severno, nahaja tudi v priljubljeni televizijski seriji ovekovečena Orange County, krajše "OC", morda malce preveč "poštirkani" svet razkošnih domovanj in (če je treba, tudi z botoksom pridobljenih) obalnih lepot(ic), pa tudi puščava z (nekoč) bleščečim letoviščem Palm Springs. Veliko obiskovalcev San Diega pa vsaj za kak dan skoči tudi na jug, čez mehiško mejo, in si da duška v že kar razvpiti Tijuani.

Vabimo vas na ogled fotoutrinkov iz San Diega, kmalu pa vam bomo predstavili še lepote tamkajšnjih obmorskih mestec Pacific Beach in La Jolla.

Alenka Klun