Prvi dnevnik

Turistična pot Srečno bo povezovala štiri rudarske kraje v Zasavju: Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje. Na poti, dolgi kar 30 kilometrov, se bo mogoče spoznati z dediščino in rudarsko zgodovino teh krajev. Rezultat naporov občin, nekdanjih rudarjev, lokalnih društev in civilne družbe je pot, ki spominja na vse, kar je rudarstvo prineslo tem krajem.

Rudarska dediščina Zasavja v tridesetih kilometrih. Foto: MMC RTV SLO
Rudarska dediščina Zasavja v tridesetih kilometrih. Foto: MMC RTV SLO

"Pot traja več kot osem ur, ima več kot 1500 metrov višinske razlike," je povedala Zvezdana Lamovšek iz trboveljske občine. Vsaka občina je pot speljala mimo najpomembnejših točk, ki jih je skozi zgodovino zaznamovalo rudarstvo, ob njih so tudi informativne table. Pot pa pelje tudi mimo novejših objektov, eden od njih je kip rudarja Prometeja v Trbovljah.

Nagajajo jim vandali

Se pa v Zagorju še pred uradnim odprtjem, ki bo oktobra, srečujejo z uničevanjem tabel, ki označujejo pot. "Žal je to eden izmed redkih vandalizmov v zadnjih letih, mi smo opozorili občane in občanke, naj nam pomagajo, da do tega ne prihaja," je povedal Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi.