Ponujajo več različnih vrst žlikrofov. Foto: Turizem Idrija
Ponujajo več različnih vrst žlikrofov. Foto: Turizem Idrija

Letošnji praznik idrijskih žlikrofov je deveti zapored in drugi v organizaciji Mladinskega centra Idrija. Kot je povedal Tilen Božič, so prazniku dali nove razvojne smernice s poudarkom na spoštljivem odnosu do žlikrofov. "Porcije smo letos zmanjšali, to so zdaj degustacijske porcije, pokusite jih lahko v različnih oblikah – kot predjed, kot glavno jed in tudi kot sladico. Gostišče Barbara je prvič razvilo čokoladne žlikrofe," je pojasnil.

Idrijski žlikrofi so testenine s krompirjevim nadevom, začinjenim s poprom, majaronom in drobnjakom. Posebni sta predvsem njihova oblika in priprava. Od leta 2010 so na ravni Evropske unije zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost.

Na stojnicah bo obiskovalcem na voljo raznovrstna ponudba certificiranih izdelovalcev žlikrofov, gostincev, vinarjev in mikropivovarjev. V okviru programskega sklopa Alpski otok pa bodo predstavljene jedi iz Tolmeča (Tolmezzo), Beljaka (Villach), Črne na Koroškem in Bovca. "Tu bodo na voljo jedi, ki imajo zelo podobno naravo kot žlikrofi – so polnjene testenine, pridelane na lokalni ravni z lokalnim pristopom in avtohtono tradicijo," je še dejal Božič.

Praznik idrijskih žlikrofov je tudi ekološko naravnana prireditev. "Delež plastičnih odpadkov bomo poskušali zreducirati na minimum in kulinarično prireditev še ekološko izpiliti," pojasnjuje Božič.

Člani Društva za promocijo in zaščito idrijskih jedi so lani proizvedli skoraj 73 ton žlikrofov, do avgusta letos pa po podatkih Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije več kot 30 ton.