Večino potovanj so Slovenci zaradi pandemije covida-19 opravili v Sloveniji. Na fotografiji je Predjamski grad. Foto: Pixabay
Večino potovanj so Slovenci zaradi pandemije covida-19 opravili v Sloveniji. Na fotografiji je Predjamski grad. Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz Statističnega urada Slovenije, se je vsaj enega zasebnega potovanja v letu 2020 udeležilo nekaj več kot polovica prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let (okoli 1.008.000 ali 56 odstotkov). Vseh zasebnih potovanj, ki so jih prebivalci Slovenije opravili v letu 2020, je bilo nekaj več kot 2,2 milijona, kar je okoli 48 odstotkov manj, kot jih je bilo v predhodnem letu, in najmanj od leta 2000, odkar SURS zbira te podatke.

V 2020 je bilo več kot polovica zasebnih potovanj opravljenih v Sloveniji (okoli 53 odstotkov), kar se je zgodilo prvič po letu 2009. V zadnjih nekaj letih je bilo namreč doma opravljenih okoli 40 odstotkov vseh zasebnih potovanj. Bila pa so zasebna potovanja v Sloveniji od tistih, ki so jih prebivalci Slovenije opravili v tujini, krajša v povprečju za polovico: v Sloveniji so trajala povprečno 3,3 prenočitve, v tujini pa 6,6 prenočitve.

51 odstotkov vprašanih je kot razlog, zakaj niso šli na nobeno zasebno potovanje, pričakovano navedlo covid-19. Četrtina jih ni čutila potrebe po potovanju, prav tako četrtina jih ni potovala iz zdravstvenih razlogov, 15 odstotkov zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, 11 odstotkov pa za to ni imela dovolj časa zaradi delovnih obveznosti.

Foto: Surs
Foto: Surs