Tematski park Fico na obrobju Bologne pritegne otroke in odrasle

Tematski park Fico so pred petimi leti zasnovali kot vitrino italijanskega kmetijstva in prehrambne industrije, po pandemiji covida-19 pa so ob ponovnem odprtju okrepili predvsem njegovo zabaviščno in vzgojno plat. Tako na obrobju mesta Bologne deluje edinstven zabaviščni park, ki pa je posvečen prehrani.

Že okoli vhoda obiskovalce, ki so tako otroci kot tudi odrasli, v stajah pozdravijo prave živali. "Park ima 30 zanimivosti, kot so igrala, vrtiljaki, multimedijske predstavitve in vzgojni paviljoni. Tu deluje 26 restavracij različnih vrst ter 13 proizvodnih obratov za pivo, sir, mleko, kruh in mortadelo," je povedal Stefano Cigarini, vodja uprave Fica v Bologni, in dodal, da ima ta tudi kmetijo in kongresni del, v katerem lahko gostijo več kot 1000 ljudi.

Prehrambni tematski park, ki ga sicer sestavlja kar 10 hektarjev pokritih površin in 40 hektarjev na prostem, tako pa se obiskovalci po njem lahko razgledujejo tudi s kolesom, se lahko pohvali tudi z vinogradom, sadovnjakom, oljčnikom in vzgajališčem tartufov.

V Ficu, ki je odprt med četrtkom in nedeljo, se je sicer mogoče podučiti tudi o izdelavi mortadele, pokusiti parmezan in se udeležiti hitrega tečaja priprave jajčnih testenin. Cene izdelkov zaradi butične in ročne izdelave niso nizke, različni tečaji, ogledi in pokušnje so vključeni v različne tipe vstopnic.

Bolonjski prehrambni tematski park Fico, v katerem ne manjka niti lunapark, je sicer hčerinsko podjetje svetovne verige Italy World, v njem pa deluje še vrsta drugih podjetij. "Proizvajalcem, ki delujejo v sklopu Fica, ni treba plačevati najemnine, zato pa jim zaračunamo odstotek od zaslužka, ki ga ustvarijo," je še dejal Cigarini.