Nova planinska pot med Sotlo in Slemenom

Pot je poimenovana po XIV. partizanski diviziji, ki se je med drugo svetovno vojno gibala tudi na območju Žlebnikove domačije, kjer je padel partizanski pesnik Karel Destovnik – Kajuh. Poti so na novo označene, zato tudi varnejše, in opisane v novem, planinsko-zgodovinskem vodniku.

Vezna planinska pot XIV. divizije je za Slovensko planinsko potjo druga najstarejša vezna obhodnica po Sloveniji. Na Slemenu nad Šoštanjem so jo 9. novembra 1958 osnovala planinska društva celjske regije, spomladi 1959 jo je prvič markiral PD Celje Matica, zdaj pa jo vzdržujejo planinska društva Savinjskega meddruštvenega odbora, ki so jo v letih od 2012 do 2020 tudi obnovila, piše na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Vodi od Sedlarjevega do Ljubenskih Rastk in na 181 kilometrih zbere 28 etap in 29 kontrolnih točk. Označena je z rdeče-belo Knafelčevo markacijo, rdečimi planinskimi usmerjevalnimi tablami in rdečo rimsko številko XIV vsaj na križiščih poti. Na novejših smernih tablah za obhodnice je lahko v smeri poti dodan napis ali nalepka XIV, še navaja planinska zveza.

Televizija Slovenija se je udeležila dela pohoda po obnovljeni poti, ki se začne na Domu na Slemenu. "Na Slemenu smo začeli, ker je to mejnik med Štajersko in Koroško, tam je bilo nekaj pomembnejših dogodkov," je novinarki Duški Lah povedala Manja Rajh iz Savinjskega meddruštvenega odbora pri Planinski zvezi Slovenije. Planinci so od tem krenili proti dolini do Žlebnikove domačije.

Pot zahteva nekaj kondicije in dobro obutev

Gre za lahko planinsko pot, ki pa vseeno zahteva nekaj kondicije in planinsko opremo, vsaj čevlje in hrano iz nahrbtnika, je poudaril Ivan Šalamon iz Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek, vodja obnove Vezne planinske poti XIV. divizije.

Kažipoti so urejeni, obnovljene so markacije, ki so jih na celotni dolžini 181 kilometrov v skoraj 3000 urah uredili številni prostovoljni markacisti. Šalamon še svetuje, da si planinci izberejo sebi primerno pot, na vseh pa lahko uživajo v neokrnjeni naravi. Zgodbe krajev ob poti so opisane tudi v najnovejšem planinskozgodovinskem vodniku Po poteh XIV. divizije avtorja Francija Horvata.