Čiščenje priobalnega pasu. Foto: Televizija Slovenija
Čiščenje priobalnega pasu. Foto: Televizija Slovenija

Sliši se mamljivo, da bi kar posvojili obalo, a za to moramo nekaj narediti. Nekaj dobrega zase, za naravo in za znanost. Obalo lahko posvoji kdor koli – več informacij nato posreduje krajinski park Strunjan, ki projekt pripravlja skupaj s partnerji, da bi ozavestili ljudi o škodljivem vplivu odpadkov na morsko okolje.

"Na 100 metrih morske obale prostovoljci poberejo odpadke, ki so tam, in jih tudi popišejo. To pomeni, da poročajo o tem, kar so pobrali, pristojnim institucijam, lahko pa to storijo tudi z aplikacijo in poročajo neposredno evropski okoljski policiji," opiše višja naravovarstvena svetovalka Brina Knez.

V morskem okolju je približno od 5 do 12 milijonov ton odpadkov na leto. V krajinskem parku Strunjan zaznavajo, da je na slovenski obali največ cigaretnih ogorkov, ki so jih v priobalnem delu strunjanskega parka v samo dveh urah nabrali 20.000. "Živalim se dela škoda, te odpadke pojedo, lahko se vanje ujamejo in poginejo zaradi tega," opozarja Knezova.

Raje posvojitev kot globa

Zato zeleni policisti – naravovarstveni nadzorniki – opozarjajo tudi na globe.
"100 evrov so, raje pa mi opozarjamo. S tem tudi velikokrat narediš veliko kaj boljšega in dolgotrajnega, ker marsikdo tudi ne ve, da se zadržuje na nekem zavarovanem območju," pravi Luka Kastelic.

Raje kot da bi dobili globo, obalo posvojimo, očistimo in poskrbimo, da odpadkov v naravi ni.

Projekt Posvoji obalo