Hitro testiranje na letališču v Dubaju. Foto: Emirates
Hitro testiranje na letališču v Dubaju. Foto: Emirates

Kot so sporočili iz družbe, so prve hitre krvne teste opravili v sredo na mednarodnem letališču v Dubaju, pri čemer so testirali vse potnike na poletu za Tunizijo. Teste so izvedli pristojni zdravstveni organi na območju za prijavo potnikov na terminalu 3, rezultati pa so bili na voljo že po 10 minutah. Pri Emiratesu trdijo, da so prvi letalski prevoznik, ki je uvedel take teste.

"Razvijamo načrte, da bi v prihodnosti še okrepili zmožnosti testiranja in jih razširili še na druge polete," je v izjavi za javnost sporočil Adel Al Redha, glavni poslovodja družbe Emirates. "To nam bo omogočilo izvajanje testov na kraju samem in takojšnjo potrditev za potnike, ki potujejo v države, za vstop v katere je obvezen certifikat testiranja za covid-19."

S krvnimi testi sicer ne diagnosticirajo aktivnih okužb s koronavirusom, ampak z njimi preverjajo, ali ima posameznik v organizmu protitelesa. Če jih ima, to pomeni, da je bila ta oseba izpostavljena virusu in je razvila protitelesa.

Ameriška administracija za hrano in zdravila (FDA) sicer opozarja, da se protiteles v zgodnejši fazi okužbe sicer lahko ne zazna. Bi pa testi, ki jih izvajajo pri Emiratesu, vseeno verjetno lahko nakazali prihodnost letalskih potovanj, ki so, za zdaj, zaradi pandemije skoraj neobstoječa.

V Abu Dabiju samopostrežni kioski

Pri še eni letalski družbi iz Združenih arabskih emiratov, Etihadu, so medtem sporočili, da bodo začeli konec aprila preizkušati nove samopostrežne kioske na njihovem domačem letališču v Abu Dabiju, da bi tako identificirali potnike z zdravstvenimi obolenji, v kar bi lahko bili vključeni tudi simptomi covida-19. Tehnologija je razvita tako, da meri telesno temperaturo, srčni utrip in število vdihov potnika, navaja CNN.

Letalske družbe po vsem svetu so zaradi pandemije koronavirusa prizemljile večino svoje flote, mednarodni zračni promet pa se je zaradi zapiranja meja in uvedb karanten skoraj povsem ustavil. Zadnje analize kažejo, da bodo dohodki v potniškem letalskem prometu zaradi koronske krize letos padli za kar 314 milijard dolarjev, kar je 55-odstotni upad v primerjavi z lani.

Večji del potniških letal še v zraku so repatriacijski poleti, organizirani v koordinaciji z vladami posameznih držav, ki pomagajo svojim državljanom na poti v domovino.