Številni območje še vedno prehajajo. Foto: Televizija Slovenija
Številni območje še vedno prehajajo. Foto: Televizija Slovenija

Odredbo o zaprtju pešpoti Piran-Fiesa, ki slovi po svoji slikovitosti in veduti, je zaradi povečane nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdala Civilna zaščita Občine Piran.

Ukrep so sprejeli zaradi resne nevarnosti podora kamnin in slabo utrjenih dreves z vrha klifne stene: "Mi razumemo, da gre za priljubljeno pešpot, ki jo ob koncih tedna tudi turisti uporabljajo, ampak žal gre za varnost peščev, ki se bodo tukaj gibali. V ta namen smo poskusili ograjo postaviti do te meje, da bi bil prehod praktično nemogoč, ampak človeškim idejam in vandalizmu očitno ni meja," zmajuje z glavo poveljnik Robert Zirnstein.

Nova ograja je zdaj širša in višja, prejšnjo so vandali poškodovali. Še vedno pa številni obiskovalci prehajajo območje, je za Televizijo Slovenija poročala Nataša Mihelič.

Nevarnosti podora kamnin: Pešpot pod piranskim klifom znova zaprta

Zaščitne mreže še letos

Občina Piran je pred letom in pol sanaciji klifa že namenila 150.000 evrov, s katerim so obnovili tudi spremljevalne površine in razgledno ploščad.

"V naslednjem tednu predvidevamo, da se bo začela odprava tega plazu, tako da bo pot lahko spet odprta. Imamo pa v letošnjem letu predvidena sredstva v proračunu, vsa potrebna soglasja pristojnih institucij, da lahko začnemo postavljati zaščitne mreže, ki bodo lahko lovile kamne na najbolj izpostavljenih delih," pravi podžupan Karel Radovac.

Flišnati klifi oblikujejo značilno krajino slovenske obale. Pravimo, da si noge namakajo v morju, glavo pa si hladijo v gozdu. Zaradi njihove nemirne žive krajine se je treba zavedati, da ta pešpot nikoli ne bo popolnoma varna.