Štiri kilometre dolga pot je primerna za vse generacije. Foto: BoBo
Štiri kilometre dolga pot je primerna za vse generacije. Foto: BoBo

V kategoriji NAJ tematska pot leta 2020 ji je v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna podelila prvo mesto.

Skoraj 4 kilometre dolga pot z opazovalnicama za ptice, razglednim stolpom in vrsto interaktivnih informacijskih točk poteka po gozdnem grebenu in ponuja krasne razglede na presihajoče Cerkniško jezero, coprniško goro Slivnico in širšo okolico.

Komisijo je Notranjski park po besedah njegove predstavnice Eve Kobe prepričal tudi s posebno ponudbo. "Po poti se sicer lahko sprehodi kdor koli in kadar koli, ta pot je vsakič drugačna, saj se spreminja jezero, letni časi in tako naprej. Vendar pa ponujamo, sicer za zdaj samo poleti, tudi vodene oglede te poti, v okviru naših tematskih vikendov," pojasnjuje Kobetova.

Poleg tega se povezujejo tudi z domačini. "Lili Mahne pripravlja prigrizke iz hrane iz okolice, iz narave, vas pričaka v opazovalnici in vam to ponudi med sprehodom" Če je kateri izmed sprehajalcev za pot nazaj mogoče preveč utrujen, pa zanje, kot pravi Kobetova, poskrbi domačin z bližnje turistične kmetije, ki jih z vozom na konjsko vprego odpelje na izhodiščno točko.

Lahka pešpot je ob pohodniški obutvi primerna za vse generacije, otroke navdušuje zlasti s silhueto medveda in volka s številnimi drugimi zanimivostmi.

Notranjski park je pot postavil s pomočjo projektov LIFE Stržen in KRAS.RE.VITA, svoj delež pa so dodali tudi Agrarna skupnost Dolenje Jezero, zasebni lastniki zemljišč, Občina Cerknica in več lokalnih podjetij.

Eno največjih presihajočih jezer v Evropi

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Običajno se voda razlije po površini okoli 20 kvadratnih kilometrov, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 kvadratnih kilometrov. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji, piše na spletni strani Notranjskega regijskega parka.

Jezero ima bogat rastlinski svet, med njimi tudi sedem vrst orhidej in tri vrste mesojedih rastlin. Z Rakovim Škocjanom in Križno jamo je razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče, zaradi pomena za življenje ogroženih ptic pa še za Natura 2000 območje.

Na Cerkniškem jezeru so do zdaj opazili več kot 270 vrst ptic in 45 vrst sesalcev, kar je polovico vseh evropskih ptic in sesalcev, 125 vrst dnevnih metuljev ali slabo tretjino vseh evropskih vrst, tam se mresti tudi 15 vrst dvoživk, kar je po pojasnilih parka skoraj četrtina vseh evropskih vrst dvoživk.