Veselje turistov ob prihodu v Grčijo. Foto: Reuters
Veselje turistov ob prihodu v Grčijo. Foto: Reuters

Po večmesečnih omejitvah zaradi zajezitve covida-19 so ta teden svoja vrata odprli tudi muzeji, tako da turisti lahko uživajo v raziskovanju mest.

Turisti v Atenah. Foto: Reuters
Turisti v Atenah. Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Zaradi covida-19 je bilo težko in dolgo leto, a zdaj se znova počutim živo," je ob ogledu znamenitosti v središču Aten za Reuters povedala 22-letna študentka iz Češke Victoria Sanchez. "Končno sem tu," je bila navdušena ameriška turistka s Floride po imenu Rebecca, ki ji je pandemija covida-19 preprečila, da bi grško prestolnico obiskala že prej.

Tudi na štirih otokih so pričakali prve turiste, organizirali so 32 mednarodnih poletov iz različnih držav, med njimi so bili potniki iz Švedske, Nemčije, Francije, Katarja ... "Tako smo srečni. Vesel sem, da sem tukaj," je dejal Francoz Pierre-Olivier Garcia kmalu po prihodu na otok Krf.

"Prvi konec tedna svobode," je Alpha TV poročala iz prometnega pristanišča Pirej, ki so ga v soboto preplavili domači turisti. Z navdušenjem so pozdravili omilitev ukrepov in se odpravili na svoje počitniške domove.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ob prihodu v Grčijo je za potnike iz članic EU-ja in Velike Britanije treba predložiti ali negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali pa potrdilo o celovitem cepljenju, končanem pred najmanj 14 dnevi. Karantena nato ni več potrebna.

Središče Aten. Foto: Reuters
Središče Aten. Foto: Reuters

Grčija tudi na otoke pospešeno dostavlja cepiva in upa, da bo večino prebivalcev cepila do konca junija. Vladne oblasti menijo, da cepiva in hitra testiranja ter toplejše vreme, ki omogoča dejavnosti na prostem, pomenijo, da lahko obiskovalci varno potujejo.

"Grčija ponuja tisto, kar ljudje potrebujejo," je ob začetku poletne sezone tvitnil grški minister za turizem Harry Theoharis. Ob tem je dodal: "Mirni in brezskrbni trenutki na poti k normalnosti."

Pandemija covida-19 je leta 2020 ustavila turistično dejavnost in Grčija je imela najslabše turistično leto – leta 2020 je bilo obiskovalcev sedem milijonov, leta 2019 pa jih je bilo rekordnih 33 milijonov. Prihodki od turizma so z 18 milijard evrov padli na štiri milijarde evrov. Letos si prizadevajo, da bodo dosegli 40 odstotkov turističnega prometa v primerjavi z letom 2019.