Foto: EPA
Foto: EPA

Čeprav je Skytrax najbolj znan po svojih vsakoletnih nagradah za najboljša letališča na svetu, je svetovna koronska kriza organizacijo spodbudila, da tokrat sestavi seznam letališč z najboljšo letališko higieno.

Organizacija s sedežem v Veliki Britaniji je svoje ocene utemeljila na "kombinaciji postopkovnih preverjanj, analizi vizualnih opazovanj in testov".

Letališče Leonarda Da Vincija v Fiumicinu pri Rimu je najprometnejše v Italiji.

Foto: AP
Foto: AP

1. septembra so na letališču odprli 650 kvadratnih metrov velik center za testiranje, ki ga soupravljajo z italijanskim Rdečim križem.

Za zdaj ocenjevali le evropska letališča

A Skytrax v svoji oceni Fiumicina ni opazil le dobro organiziranega in hitrega testiranja.

Letališče si je točke prislužilo tudi s preglednimi večjezičnimi obvestilnimi napisi, strogim uveljavljanjem nošnje mask, vseprisotnega čistilnega osebja in učinkovitosti zaradi poenotenja vseh poletov, tako prihodnih kot odhodnih, na enem terminalu, kar omogoča lažje sledenje.

Skytrax je za zdaj pod drobnogled lahko vzel le evropska letališča, navaja CNN. Poleg petih zvezdic za Fiumicino so trem letališčem podelili tri zvezdice – letališču Málaga - Costa del Sol v Španiji, mednarodnemu letališču v Nici v Franciji in londonskemu Heathrowu.

Po Skytraxu pet zvezdic nakazuje "zelo visoke standarde letališke čistoče in postopkov vzdrževanja", štiri pomeni "dobro", tri pa "povprečno". Najnižja ocena sta dve zvezdici, ki pomenita, da morajo ta letališča svoje protikoronske protokole "še dodelati".