Testiranje turistov na Reki. Foto: BoBo
Testiranje turistov na Reki. Foto: BoBo

To so večinoma nemški turisti, pa tudi avstrijski. Razlog? Oboji se lahko sicer obvezni 14-dnevni karanteni ob vrnitvi domov ognejo z negativnim testom na novi koronavirus.

S tem so mnogo dopustnikom prihranili nekaj živčnih vojn in predčasnih dirk na letališče, če se njihova država dopusta praktično čez noč znajde na rdečem seznamu, kot se to zdaj dogaja.

Območje za brezplačno testiranje na letališču v Münchnu. Foto: Reuters
Območje za brezplačno testiranje na letališču v Münchnu. Foto: Reuters

V Nemčiji je test za območja, ki so označena kot rizična, celo brezplačen, za nameček pa ga lahko opravijo tudi tuji državljani, ki letijo v Nemčijo. Vsi potniki na letalih, ki pristajajo v Nemčiji, namreč dobijo v roke formular, na katerem je tudi stik za brezplačno testiranje.

Nemčija za tvegani razglasila dve hrvaški regiji

Nemčija je ta teden dve hrvaški regiji (Šibeniško-kninsko in Splitsko-dalmatinsko) uvrstila na rdeči seznam, svoje državljane pa pozvala, naj se tema regijama izogibajo.

Hrvaška je odločitev, da se ne uvrsti celotna država na rdeči seznam, pozdravila, še posebej pa oblasti veseli, da se nemški turisti, ki predstavljajo največji delež turistov pri naših južnih sosedih, doma lahko ognejo karanteni ob izkazu negativnega testa.

Do prejema rezultatov morajo sicer ostati v samoizolaciji, kar pa v teoriji ne traja dlje od 72 ur, kar je neprimerno ugodnejše od 14 dni. Na Hrvaškem je trenutno okoli 180.000 gostov iz Nemčije. Hrvaške oblasti so dan, preden je Slovenija uvedla karanteno za dopustnike na Hrvaškem, sporočile, da je pri njih 160.000 slovenskih gostov.

Hrvaška se po uvrstitvi na več rdečih seznamov pospešeno prazni. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hrvaška se po uvrstitvi na več rdečih seznamov pospešeno prazni. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Nemško zunanje ministrstvo se je odločilo, da za rizična območja proglasi vsa, kjer je bilo v preteklih sedmih dneh več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev (0,05 odstotka).

Testni centri vzdolž avtocest

Drugače od Slovenije Nemčija priznava teste, ki so bili opravljeni na Hrvaškem ali v drugih državah, edini pogoj je, da test ni starejši od 48 ur in da ustreza vsem standardom Nacionalnega inštituta za javno zdravje Roberta Kocha.

Ker se največji delež povratnikov v Nemčijo vrača z osebnimi vozili, lahko test opravijo v enem od centrov za testiranje vzdolž nemških avtocest ali v njihovi bližini, navaja revija Fenix. Samo testiranje ne traja dolgo, od izročitve podatkov do odvzema brisa skupaj 10 minut.

Rezultate vam pošljejo na domači naslov v 24 urah, ob veliki gneči pa lahko čakate do 72 ur. Do prejema rezultatov oseba ne sme zapuščati doma. Enak postopek testiranja velja tudi na nemških letališčih, pri čemer sta vrsti dve — prva vrsta je za brezplačno testiranje vseh, ki prihajajo iz rizičnih držav, druga pa za samoplačniške hitre teste.

Na nemških letališčih testiranje poteka hitro in brez večjih težav. Foto: Reuters
Na nemških letališčih testiranje poteka hitro in brez večjih težav. Foto: Reuters

Kot je v ponedeljek poročal Deutsche Welle, ima večina nemških potnikov raje letališko testiranje kot naročanje v eni od klinik. V Severnem Porenju - Vestfaliji so do ponedeljka testirali okoli 48.500 potnikov, pri čemer je bilo pozitivnih 960 ljudi. Od 123.000 ljudi, testiranih na Bavarskem, jih je bilo pozitivnih 1.730.

Teste razvili že januarja

"Dobro se zavedam, da je to poseg v osebno svobodo," je ob napovedi testiranj povedal nemški minister za zdravje Jens Spahn. "A svoboda vedno pride z odgovornostjo do sebe in drugih."

Nemčija je bila vseskozi na čelu hitrega odzivanja, ko je šlo za razvoj testov. Tako so že januarja zdravniki berlinske raziskovalne klinike Charité razvili enega prvih diagnostičnih testov na novi koronavirus.

Testi so bili nato hitro na voljo vsem javnim bolnišnicam in raziskovalnim laboratorijem po državi, pa tudi nacionalni mreži okoli 200 zasebnih laboratorijev, je pisal New York Times.

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 2034 primerov okužbe z novim koronavirusom. To je največ okužb v enem dnevu od konca aprila.

Italija: Test za povratnike iz Hrvaške, Grčije, Španije, Malte

Na rdečem seznamu je tudi celotna Španija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na rdečem seznamu je tudi celotna Španija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Obvezno testiranje za državljane, ki se vračajo iz rizičnih držav, je uvedla tudi Italija, ki je na ta seznam že prejšnji teden uvrstila Hrvaško, Grčijo, Malto in Španijo.

Tudi v Italiji velja, da lahko povratniki predložijo negativni test, ki ne sme biti starejši od 72 ur, ali pa test opravijo v 48 urah po vstopu v državo, s tem pa se ognejo karanteni.

Izvzeti so tranzitni potniki, tako da če na primer kot slovenski državljan priletite na letališče v Benetke, ni potreben test, če pot takoj nadaljujete v Slovenijo.

V Italiji so v petek poročali o 947 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ dnevnih okužb od sredine maja.

Avstrija: Zadostuje test

Sorodna novica Avstrija z okrepljenim nadzorom na mejnih prehodih, šolarji v Franciji z maskami

Še vedno se lahko na dopust na Hrvaško relativno mirno odpravljajo tudi Avstrijci, čeprav je vlada na Dunaju ta teden Hrvaško uvrstila na rdeči seznam.

Avstrijci se v domovino prav tako kot Nemci lahko vrnejo brez karantene, če imajo s seboj manj kot 72 ur star negativni test na covid-19. Kdor ga nima, bo moral test opraviti v 48 urah, do rezultatov pa biti v karanteni.

Avstrijska hotelska veriga Falkensteiner, ki ima na Hrvaškem dva hotela, ponuja svojim gostom brezplačno testiranje. Foto: Falkensteiner
Avstrijska hotelska veriga Falkensteiner, ki ima na Hrvaškem dva hotela, ponuja svojim gostom brezplačno testiranje. Foto: Falkensteiner

Dunajske mestne oblasti so vsem Avstrijcem, ki so se vrnili domov z dopusta na Hrvaškem med 7. in 16. avgustom, do 21. avgusta omogočale brezplačne teste.

Avstrijski minister Rudolf Anschober je sicer zavrnil možnost testiranja na novi koronavirus že na sami meji, saj kaj takega ni izvedljivo.

Hoteli mamijo z brezplačnimi testi

Priložnost so zavohali tudi nekateri hoteli na Hrvaškem, ki mamijo goste s severa z brezplačnimi testi na covid-19, če njihovi gostje v hotelu bivajo najmanj tri dni.

Eden takih je znana hotelska veriga Falkensteiner, ki je sicer v avstrijski lasti, na Hrvaškem pa ima svoje hotele pri Savudriji in Zadru.

"Da bi olajšali vrnitev naših gostov iz Avstrije in Nemčije, smo se odločili, da jim podarimo test na covid-19, v sodelovanju z Zavodom za javno zdravje pa smo organizirali dnevne obiske v naših letoviščih, da se lahko gostom vzorci odvzamejo na licu mesta in jim ne bi bilo treba za to v Zadar," so sporočili iz Falkensteinerja.

V Sloveniji naj ne bi bilo na voljo dovolj testov. A tudi ne omogočajo možnosti predložitve negativnega testa, opravljenega v tujini. Foto: Reuters
V Sloveniji naj ne bi bilo na voljo dovolj testov. A tudi ne omogočajo možnosti predložitve negativnega testa, opravljenega v tujini. Foto: Reuters

Tistim gostom, ki testa ne želijo opraviti v hotelu, pa Falkensteiner daje popust v vrednosti 50 evrov po osebi, da test opravijo v domovini.

V Avstriji so v petek potrdili 331 novih okužb z novim koronavirusom, od tega več kot polovico na Dunaju.

V Sloveniji razlog pomanjkanje testov?

In zakaj se slovenska vlada ob četrtkovi napovedi uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam ni odločila, da bi povratnikom v domovino omogočila namesto 14-dnevne karantene predložitev negativnega testa? To možnost so omenjali, a se zanjo niso odločili.

V nacionalnem laboratoriju pričakujejo, da zastojev pri testih ne bo

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano pričakujejo, da do zastoja testiranja na novi koronavirs ne bo prišlo, kot do njega tudi ni prišlo ob začetku epidemije.

Klasični molekularni test stane 65 evrov, hitri pa zaradi višje cene reagenta 109,5 evra. V laboratoriju stremijo k temu, da imajo dvomesečne zaloge reagentov.

"Možnega drastičnega porasta potreb po testiranju v prihajajočem jesenskem in zimskem času se prav gotovo zavedajo tudi proizvajalci, zato po našem vedenju tudi oni nenehno povečujejo proizvodne kapacitete. Ob ustrezni zalogi reagentov, ki jo ustvarjajo tako slovenski dobavitelji kot laboratoriji sami, pričakujemo, da do zastoja testiranja ne bo prišlo," so pojasnili v laboratoriju.

Uradno, ker test ni stoodstotno zanesljiv, a bolj verjetno, kar posredno priznava tudi vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, preprosto v Sloveniji ni dovolj testov. Zakaj nočejo sprejemati testov, opravljenih na tujem (na Hrvaškem test v največ javnih bolnišnicah stane 99 evrov), pa ni znano.

Sorodna novica Hojs: Hrvaška na rdečem seznamu, čas za vrnitev v Slovenijo brez karantene do vključno ponedeljka

Kot je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs, je vlada pri svoji odločitvi sledila mnenju stroke, ki meni, da je najboljša zaščita pred vnosi virusa 14-dnevna karantena.

"O tej obliki smo premišljevali, vendar se nam zdi bistveno manj varna," je v Odmevih tisti dan povedala Beovićeva.

"Negativen test pri nekom, ki je v inkubacijski dobi za bolezen covid-19, lahko pomeni, da je takrat negativen in pozitiven postane v nekaj dneh. Tukaj ni nobene garancije, da se to ne bo zgodilo."

"Poleg tega lahko da negativen test napačen signal – oseba, ki ima negativen test, se ne boji več, da je okužena, gre k ranljivi osebi, v službo, v dom za starejše, v bolnišnico, v večjo družbo in tako pride do raznosa virusa."

Vrste za testiranje na Reki. Foto: BoBo
Vrste za testiranje na Reki. Foto: BoBo

Beovićeva je dodala, da je pomembno tudi to, da bi v Sloveniji zelo težko testirali 80.000 ljudi v nekaj dneh. "Teh kapacitet v Sloveniji nimamo – ne samo testov, ampak tudi ljudi, ki bi odvzeli brise in potem teste obravnavali v mikrobioloških laboratorijih," je pojasnila.

Edina država, ki testa ne priznava

Slovenija je s tem edina država v naši soseščini, ki za povratnike ne priznava negativnega testa.

Priznava ga tudi Madžarska, čeprav tamkajšnje oblasti od povratnikov iz držav z visokim številom okuženih zahtevajo na primer dva negativna izvida na novi koronavirus, sicer je posamezniku odrejena 14-dnevna karantena.