Josep Borrell. Foto: EPA
Josep Borrell. Foto: EPA

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je po izrednem virtualnem zasedanju ministrov dejal še, da bo EU poleg tega prispeval 50 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vojski z neubojnimi sredstvi, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo.

Sredstva bo Unija namenila iz lani vzpostavljenega evropskega mirovnega instrumenta, ki omogoča financiranje operativnih vojaških ali obrambnih ukrepov v okviru skupne zunanje in varnostne politike, tudi orožja. V tem skladu je okoli pet milijard evrov za obdobje do leta 2027.

Sredstva bo po neuradnih informacijah mogoče uporabiti retroaktivno, torej bo lahko Unija članicam plačala za orožje, ki so ga že dostavile ukrajinski vojski. V Bruslju ob tem vse članice pozivajo, naj Ukrajini pomagajo tudi vojaško. Od nevtralnih članic Avstrije in Irske pa se pričakuje pomoč z neubojnimi sredstvi.

Borrell je še dejal, da je EU zaskrbljen, da bi se lahko kriza, ki jo je Rusija sprožila v Ukrajini, prelila tudi v države v regiji, vključno z Moldavijo, Gruzijo, tudi države Zahodnega Balkana. "Bojimo se, da se Rusija ne bo ustavila v Ukrajini in da lahko začne ruski vpliv delovati v sosednjih državah," je dejal Borrell.

Dejal je tudi, da je Rusija očitno zagrozila z jedrskim napadom na države, ki podpirajo Ukrajino, a da to Unije ne bo ustavilo v njeni podpori tej napadeni državi.

Putin je zagrozil državam, ki bi se kakor koli vmešale v njegov napad na Ukrajino, z napadom, kakršnega še niso doživele, česar si ne bi mogle niti zamisliti, je dejal Borrell. Po njegovih besedah gre za očitno referenco na jedrsko orožje.

Michel: Puške, strelivo, rakete in gorivo so na poti k vašim enotam

Izrednega virtualnega zasedanja zunanjih ministrov se je udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je po navedbah ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) izrazil podporo ukrepom pomoči Ukrajini.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa se je ukrajinskemu narodu poklonil za pogumen in pokončen boj proti surovi ruski agresiji. V posebnem nagovoru je Ukrajincem obenem zagotovil pomoč EU-ja in mednarodne skupnosti napadeni državi.

Obljubil je, da bo pomoč konkretna, tudi vojaška. "Puške, strelivo, rakete in gorivo so na poti k vašim enotam," je zapisal Michel. "V tem zgodovinskem trenutku se mora izkazati vsa Evropa. Stojimo vam ob strani," je še sporočil Ukrajincem.

Borrell je potrdil tudi dogovor o vseh preostalih sankcijah, ki jih je pred tem napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sorodna novica Popoln zgodovinski obrat v Nemčiji: orožje za Ukrajino, sklad za vojsko, Severni tok 2 mrtev

EU bo zaprl zračni prostor za vsa ruska letala

EU bo tudi zaprl svoj zračni prostor za vsa ruska letala – letala, ki so v lasti Rusov, ki so registrirana v Rusiji in ki jih nadzira Rusija. "Naj bom jasna – naš zračni prostor bo zaprt za vsako rusko letalo, tudi za zasebna letala oligarhov," je poudarila.

Do zdaj je svoj zračni prostor zaprla že večina držav članic, nazadnje Francija, Nizozemska, Italija, Nemčija, Danska, Finska in Romunija, o tem razmišlja tudi Švedska. Že včeraj se je za ta ukrep odločila Slovenija.

Nemčija je sporočila, da prepoved vključuje tudi prelete letal. Izjema so morebitni humanitarni poleti. Nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je že v soboto za najmanj teden dni odpovedal vse polete v Rusijo, poleg tega Lufthansina letala v tranzitu ne bodo več letela v ruskem zračnem prostoru.

Rusija je medtem za letala letalskih družb iz Slovenije, Latvije, Litve in Estonije zaprla svoj zračni prostor, tudi za tranzitne polete, je v nedeljo sporočila ruska agencija za letalski promet. Gre za povračilni ukrep, potem ko so omenjene države in pred njimi tudi druge po ruski agresiji nad Ukrajino svoj zračni prostor zaprle za ruska letala.

EU prepoveduje medije

Še en zgodovinski ukrep je prepoved delovanja ruskih medijev v državni lasti, kot sta Sputnik in RT, v EU-ju.

"Državna RT in Sputnik ter njihove podružnice ne bodo več mogli širiti svojih laži za upravičevanje Putinove vojne. Razvijamo orodja za prepoved njihovih toksičnih in škodljivih dezinformacij v Evropi," je napovedala Ursula von der Leyen.

Poleg tega bo EU sprejel sveženj sankcij tudi proti režimu beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka zaradi vpletenosti v napad na Ukrajino. Cilj je ustaviti njihov izvoz v ključnih sektorjih, na primer tobačnem, lesnem in jeklarskem. Predvidene so tudi dodatne sankcije proti posameznikom.

Novi sveženj sankcij EU-ja predvideva tudi izključitev nekaterih "pomembnih" ruskih bank iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema SWIFT in prepoved transakcij z rusko centralno banko, je še napovedala predsednica komisije.

Google v Ukrajini prepovedal RT-jevo aplikacijo

Google je na prošnjo Kijeva v Ukrajini onemogočil mobilno aplikacijo ruskega RT-ja.

Že pred tem je Google sporočil, da se je odločil, da začasno ustavi možnost medijev v ruski državni lasti, da monetizirajo vsebino z oglasi na vseh njegovih platformah.

Naslovnica RT-ja danes. Foto: RT (Zaslon ekrana)
Naslovnica RT-ja danes. Foto: RT (Zaslon ekrana)

EANA suspendirala rusko agencijo Tass

Medtem pa je Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) iz svojega članstva po pozivih več članic začasno izključilo rusko tiskovno agencijo Tass. "Glede na novo ureditev medijskih dejavnosti od ruske vlade, ki močno omejuje medijsko svobodo, Tass krši namen in statut združenja, ki zahteva nepristransko poročanje," je v izjavi zapisala EANA.

To pomeni, da bo Tass do sprejetja končne odločitve o izključitvi izgubil dostop do virov, ki jih EANA daje na voljo svojim članicam. Predstavniki agencije Tass se prav tako ne bodo smeli udeleževati srečanj združenja na spletu ali v živo, vse dokler generalna skupščina ne odloči o prihodnosti njenega članstva. Bo pa Tass lahko sodeloval in glasoval na generalni skupščini, ki bo odločala o njegovi dokončni izključitvi.

Upravni odbor združenja je sklical izredno sejo generalne skupščine za 13. maj v Sarajevu. Edina točka dnevnega reda izredne skupščine bo odločitev o izključitvi ruske tiskovne agencije.

V soboto je ruski medijski regulator Roskomnadzor vsem ruskim medijem ukazal, da iz svojih vsebin odstranijo vse omembe civilistov, ki jih je v napadih v Ukrajini ubila ruska vojska, prav tako ne smejo več uporabljati izrazov invazija, ofenziva ali vojna napoved.

EANA združuje 32 tiskovnih agencij, med katerimi je tudi STA.

Več ruskih bank izključenih iz SWIFT-a

Zahodne zaveznice, vključno z Evropsko komisijo, so v soboto pozno zvečer dosegle dogovor o izključitvi določenih ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT. Ta ukrep bo del novega niza finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino, o katerih so se dogovorile Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Združeno kraljestvo, ZDA in Kanada.

Ukrajinski premier Denis Šmigalj se je zahvalil zahodnim zaveznicam, da so se odločile za izključitev več ruskih bank iz SWIFT-a. Kot je zapisal, "Ukrajinci tega ne bodo nikoli pozabili".

Ruska centralna banka se je na sankcije odzvala s pozivom ruskim državljanom, naj ostanejo mirni in naj množično ne dvigujejo denarja. "Banka Rusije ima vsa potrebna sredstva in orodja, da ohranja finančno stabilnost in zagotovi operativno delovanje finančnega sektorja," so zapisali.

Kitajska uvajanju sankcij nasprotuje

Kitajski zunanji minister Vang Ji pa je kritiziral zahodne sankcije proti Rusiji, češ "da ne bodo rešile krize". "Kitajska ne podpira uvajanja sankcij za reševanje težav, še posebej pa nasprotuje enostranskim sankcijam, ki nimajo temeljev v mednarodnem pravu," je dejal v pogovoru z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock.

EU bo poslala orožje v Ukrajino
Zahod širi sankcije proti Rusiji