Eden izmed številnih ponudnikov jeklenih ciklokroskoles. Foto: Marko Šajn
Eden izmed številnih ponudnikov jeklenih ciklokroskoles. Foto: Marko Šajn
Široka ponudba koles vseh vrst
Široka ponudba koles vseh vrst. Foto: Marko Šajn

Že od začetka devetdesetih v nemškem mestu Friedrichshafen proti koncu vsakega poletja poteka eden največjih kolesarskih sejmov na svetu, širši javnosti znan pod imenom Eurobike. Letos je bil dogodek med 27. in 30. avgustom, obiskovalci pa smo si lahko ogledali stojnice rekordnih 1.320 kolesarskih podjetij iz kar 54 držav sveta.

Smernice v kolesarstvu se zelo hitro spreminjajo in vse večje kolesarske znamke se jim nemudoma podredijo, kar rade volje tudi pokažejo na sejmu. Če smo bili nekaj let nazaj priča veliki priljubljenosti mestnih in t. i. fixed gear koles, smo hitro opazili podobnosti s porastom ponudbe tako imenovanih fat bike koles. Letos je namreč že skoraj vsak ponudnik v svoji izložbi razkazoval vsaj eno kolo takšnega tipa.

Prav tako opazimo velik premik pri potovalnih in ciklokros kolesih, proizvajalcev je vedno več in tovrstna kolesa postajajo cenovno ugodnejša. Zelo so priljubljena pri kupcih, ki bi radi imeli vsestransko kolo za več slogov vožnje. Opaziti je mogoče tudi vse večjo priljubljenost jeklenih koles, cestnih koles z diskzavorami in koles s pomožnim električnim pogonom. Prav tako je vedno več proizvajalcev kolesarskih oblačil in obutve, namenjene za mestno vožnjo. Vse več je tudi izdelkov, namenjenih izključno ženskam.

Tudi kolo Naira Quintane - zmagovalca letošnje Dirke po Italiji
Veliko večino koles je mogoče testirati na otvoritvenem dnevu, kolesa z električnim pogonom imajo pa celo ta privilegij, da so na voljo za testiranje kar med celotnim sejmom. Proizvajalci vsako leto poskrbijo tudi za tiste bolj navdušene nad tekmovalnim kolesarstvom, saj ne manjka gorskih in cestnih koles znanih kolesarjev, s katerimi so zmagovali na letošnjih dirkah. Med drugim lahko vidimo tudi znameniti obročnik, s katerim je Aaron Gwin odpeljal celotno progo letošnjega svetovnega prvenstva v spustu, kolo, na katerem je Jens Voight odpeljal svojo zadnjo etapno dirko pred upokojitvijo, kolo zmagovalca letošnje Dirke po Italiji in marsikaj drugega.

Kolesa ne pustite doma
Zaradi svoje geografske lokacije ob Bodenskem jezeru je gostujoče mesto sejma zelo vabljivo, lokalne ceste, ki potujejo skozi nasade hmelja in sadnih dreves, pa vam lahko nudijo idilične pogoje za nekajurni oddih na kolesu. Nekateri razstavljavci celo organizirajo skupinske vožnje, ki se jim lahko pridružite. Če je le mogoče, torej za ogled sejma v prihodnjih letih namenite kakšen dan več in ga izkoristite za raziskovanje okolice.