Ključno skupino, ki bo prekolesarila celotno pot, bo sestavljalo sedem kolesarjev iz vseh štirih savskih držav. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Ključno skupino, ki bo prekolesarila celotno pot, bo sestavljalo sedem kolesarjev iz vseh štirih savskih držav. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Po letu premora (zaradi posledic spomladanskih poplav v porečju Save na Hrvaškem in Srbiji) bo konec tega tedna in prihodnji teden na poti ekipa kolesarjev na Savski turi 2015 - 962 kilometrov dolgi kolesarski turi od izvira Save do njenega izliva.

Kolesarji so se že zbrali v Kranjski Gori, kjer jih bo ob 18. uri sprejel kranjskogorski župan Janez Hrovat. Na pot, ki naj bi vključno s postanki in prenočevanjem v krajih vzdolž reke Save trajala devet dni, se bodo podali v petek. Prva, 75-kilometrska etapa jih bo vodila od izvira Save Dolinke v Zelencih do Slapa Savice, izvira Save Bohinjke.

V soboto bodo pot nadaljevali v Radovljico, kjer se oba izvirna kraka Save združita, in naprej do Kranja in Ljubljane. V prihodnjih dneh bodo odrinili proti Hrvaški, prečkali bodo Bosno in Hercegovino ter turo končali v Beogradu, kjer se Sava izliva v Donavo.

Na posameznih odsekih se bodo sedmerici kolesarjev pridružili kolesarji iz lokalnih klubov in društev, javne osebnosti ter drugi krajani. Ključna skupina kolesarjev bo o tem dogodku pisala svoj blog, delila svoje izkušnje in objavljala fotografije pokrajine ter mest ob reki.

Na več mestih na trasi bodo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi organizirani javni dogodki, na katerih bodo kolesarje pričakali predstavniki lokalnih skupnosti, turizma in medijev, so sporočili iz Turističnega društva Rekreatur, ki je koordinator dogodka na slovenskem delu trase, z njim pa sodelujejo še Lokalna turistična organizacija Kranjska Gora, kolesarski hotel Berghi, Turistično-informacijski center Jesenice, Turistično društvo Bohinj in Turizem Radovljica.

Namen ture je promocija projekta razvoja kolesarskih stez ob reki Savi, ki ga je Mednarodna komisija za Savski bazen začela izvajati leta 2013 kot del dejavnosti za razvoj rečnega turizma.

"Glede na dejstvo, da je kolesarstvo hitro rastoči segment turizma in ker število potovanj s kolesi raste iz leta v leto, lahko kolesarska tura Sava 2015 marsikaj pripomore k napredku pri razvoju kolesarskega turizma v Savskem bazenu in s tem poveča priložnost povečanja dohodkov celotni Savski regiji," so prepričani sodelujoči.