Kolesarjenje v Zgornjesavski dolini je vedno bolj prepoznaven in iskan turistični produkt. Foto: BoBo
Kolesarjenje v Zgornjesavski dolini je vedno bolj prepoznaven in iskan turistični produkt. Foto: BoBo
Ta konec tedna bo Kranjska Gora gostila evropski pokal v spustu z gorskimi kolesi. Foto: Reuters
Kranjska Gora, jezero Jasna
Kolesarstvo in pohodništvo sta v Kranjski Gori v velikem razmahu. Foto: MMC RTV SLO

"Pri nas lahko kolesarske užitke doživijo vse generacije v različni fizični pripravljenosti in z različnimi željami, od tistih, ki si želijo adrenalinski spust v kolesarskem parku, do tistih, ki kolesarijo po daljinskih kolesarskih poteh," je na današnji novinarski konferenci v Kranjski Gori povedala direktorica tamkajšnje turistične organizacije Mirjam Žerjav, ki je poudarila, da je kolesarjenje v Zgornjesavski dolini vedno bolj prepoznaven in iskan turistični produkt.

Novi upravljavec kranjskogorskega kolesarskega parka Jure Culiberg je poudaril, da je po nekaterih raziskavah kolesarjev trikrat več kot smučarjev, hkrati veljajo tudi za zelo dobre goste, ki zapravijo več denarja kot smučarji ali golfisti. Zato je prav kolesarstvo pravi potencial Zgornjesavske doline, katere posebnost je povezovanje treh dežel.

Ker je Kranjska Gora destinacija predvsem za družine, bo tudi razvoj kolesarskega parka šel v smer, da se ga odpre čim širši množici kolesarjev. Tako oblikujejo proge, po katerih bi lahko tudi tisti z manj znanja prišli varno do cilja. "Zdaj si prizadevamo za urejanje tega omrežja. Zakonodaja v Sloveniji žal gorskemu kolesarjenju ni najbolj naklonjena, imamo pa velik posluh občine. Zato sem optimist, da bomo lahko zadevo razmeroma hitro izpeljali in bo Kranjska Gora lahko kmalu postala destinacija z največ legaliziranimi urejenimi potmi v Sloveniji," je izpostavil Culiberg.

Evropski pokal ta konec tedna
Vesel je, da bodo park lahko ta konec tedna predstavili gorskim kolesarjem na tekmi evropskega pokala, saj ga bodo na ta način bolje spoznali tudi Avstrijci. Ti so pogosti gostje mariborskega parka, ki je po prometu zato kar desetkrat večji od kranjskogorskega.

Mariborski park bi letos že tretje leto zapored gostil evropski pokal v spustu z gorskimi kolesi, a je zaradi stečaja Športnega centra Pohorje in pridobivanja vseh potrebnih soglasij še zaprt. Zato so tekmovanje preselili v Kranjsko Goro, kjer so ob pomanjkanju naravnega snega lahko že aprila odprli kolesarski park.

Kot je povedal organizator Iztok Kvas, je registriranih več kot 450 tekmovalcev. Ti prihajajo iz vse Evrope, tudi z Nove Zelandije, iz Avstrije in nekaterih drugih držav. Zato je dogodek velika promocijska priložnost za Kranjsko Goro.

Junija Kranjsko Goro čaka še Alpe Adria Bike Festival, ki so ga v Zgornjesavski dolini s partnerji iz Beljaka, Trbiža in Bovca prvič organizirali lani. Da bi okrepili kolesarsko ponudbo, pa bodo skušali doseči kompatibilnost svojega, trbiškega in jeseniškega sistema izposoje koles, kakršnega naj bi razvile tudi druge občine zgornje Gorenjske.

Tako bi si lahko nekdo izposodil kolo v eni občini in ga pustil v drugi. Sicer bi si kolesarji lahko pomagali tudi s turističnim avtobusom, ki ga letošnje poletje želijo vzpostaviti v Kranjski Gori, in z vlaki, saj so župani občin zgornje Gorenjske na Slovenske železnice naslovili pobudo, da bi vlakovne kompozicije imele tudi vagone za kolesa.