Spust z Vidove gore proti Bolu. Foto: Marko Šajn
Spust z Vidove gore proti Bolu. Foto: Marko Šajn
Kamor koli greste, ste obdani s kamenjem. Foto: Marko Šajn
Deček na muli. Foto: Marko Šajn
Ceste so v tem letnem času večinoma prazne. Foto: Marko Šajn

Kot tretji največji otok na hrvaški obali Jadrana se Brač lahko pohvali z neštetimi gosto prepletenimi makadamskimi potmi, ki kar kličejo po kolesarski avanturi. Od nasadov oljk do pašnikov, vinogradov in kamnolomov se mimo grmičevja vijejo steze, na katerih boste v jesenskih dneh lahko preživeli več ur, ne da bi srečali še koga drugega. Če potrebujete oddih, vas torej raziskovanje tega dalmatinskega otoka zagotovo ne bo razočaralo.

V nasprotju s poletnimi meseci, ko Brač postane popularna turistična destinacija, se jeseni dogajanje na otoku precej umiri.

Na ulicah, ki so poleti polne turistov, se jeseni večinoma srečujejo le someščani, apartmaji so prazni, plaže pa poleg kakšnega zaljubljenega parčka predvsem obiskujejo ribiči, ki mirno strmijo v morje in upajo na ulov. V notranjosti otoka vinogradniki pridno skrbijo za sveže vino. Tu pa tam se po ozkih cestah pripelje avtomobil in hitro izgine za katerega izmed številnih ovinkov.

Ne glede na sezono je dostop do otoka neomejen, saj trajekt, ki iz Splita potuje v Supetar in nazaj, svojo pot opravi večkrat na dan, pa vendar se nikar ne zanašajte na zadnje minute. Trajekt je še posebej ob poznih nedeljskih urah presenetljivo poln, ker veliko študentov in delavcev zapušča otok.

Vidova gora - jadranski "očak"
Čeprav je otok zelo zanimiv za cestno kolesarjenje, je za obisk brez dvoma primernejše gorsko kolo, saj nam labirinti makadamskih poti ponujajo igrišče vseh težavnostnih stopenj. Medtem ko so pri nas pogovori o uporabi tovrstnih poti za kolesarjenje še vedno razgreti, se tam za to nihče ne zmeni ... mogoče se je to zgodilo zaradi visokega razvoja turizma, pa vendar tovrstno brezskrbno kolesarjenje predstavlja prijetno spremembo.

Najbolj priljubljena destinacija tako za gorska kot tudi cestna kolesa je najvišji vrh jadranskih otokov, 778 metrov visoka Vidova gora, vzpon na katero je mogoč z vseh mogočih strani, zaradi razgleda na najvišjem vrhu jadranskih otokov pa obvezen. Prav tako je možnosti za spust ogromno, da se ne bi vračali nazaj po isti poti, si lahko za vzpon izberete katero izmed boljše vzdrževanih, pri spustu pa pojdite na kakšno izmed zahtevnejših poti in si vzemite čas, saj se za vsakim ovinkom odpira nov pogled.

Dih jemajoči razgledi
Ko se po celodnevnem kolesarjenju spuščate proti prenočišču, vam zastane dih, pa ne zaradi naporov, temveč zaradi prečudovitih razgledov, ki vas obdajajo.

Otok Brač je kljub svoji malo bolj oddaljeni legi vreden obiska, iz Ljubljane do Splita je namreč približno 530 kilometrov, vožnja s trajektom pa traja slabo uro. Če je le mogoče, se pred obiskom pozanimajte o bogati zgodovini otoka, njihovi kamenini, ki je znana po vsem svetu, ter zakaj so pastirji stoletja čistili kraška tla in za seboj pustili nešteto kamnitih gomil. Načinov za raziskovanje je veliko, izberite si tistega, ki vam ustreza, in ne bo vam žal.

Besedilo in fotografije: Marko Šajn