Med Podgradom in Besnico. Foto: Marko Šajn
Med Podgradom in Besnico. Foto: Marko Šajn
Butajnova pri Polhovem Gradcu. Foto: Marko Šajn
Nad ljubljansko obvoznico. Foto: Marko Šajn
Nad Podgradom ob Ljubljani. Foto: Marko Šajn
Breg Save v bližini Ježice. Foto: Marko Šajn

Poleti, ko so ceste natrpane s turisti, temperature pa segajo krepko preko prijetnega, nas okoliški gozdovi kar vabijo v svoj senčni objem. Srečo imamo, da nam gozdov v Sloveniji ne primanjkuje, in tudi če se ne nahajamo prav v njihovi neposredni bližini, vemo, kje jih najdemo.

Poleg sence in lepih prizorov nam kolesarjenje po makadamskih poteh ponuja tudi nekakšno nostalgično vrednost, zaradi katere se vedno radi vračamo. Kot je značilno za kolesarstvo, se je za lepe razglede ter užitke treba precej potruditi in tudi vožnja po makadamu ni ravno mačji kašelj. Potrebnih je kar veliko spretnosti ter naporov, a ko se ob koncu dneva ozremo nazaj, nam ni nikoli žal.

Ne potrebujete dodatnega kolesa
Cestnim kolesarjem je vožnja po makadamskih poteh dokaj tuja ali pa se na te raje odpravijo s treking oziroma gorskim kolesom. Pa vendar se tako imenovano "gravel grinding" kolesarjenje (dobesedni prevod bi bil: mletje makadama) vse bolj uveljavlja tudi pri nas. Razlog za to je ravno čudovita pokrajina, ki nas z neštetimi možnostmi vabi na nove avanture. Res bi jih bilo škoda zamuditi le zaradi neprimerne opreme.

Vse, kar potrebujemo, je cestno kolo, na katero lahko namestimo malo širše plašče, in že smo pripravljeni za na pot. Plašče, ki so namenjeni vožnji po makadamu in tudi po asfaltu, izdelujejo že skoraj vsi večji ponudniki, ravno tako je tudi s kolesi, ki so oblikovana prav za vožnjo po poljskih ter gozdnih poteh.

Vaše cestne ture bodo postale zanimivejše
Kolesarjenje po makadamskih poteh nam poleg lepih razgledov, svežega zraka ter miru prinese tudi preizkušanje veliko spretnosti, ki nam še kako prav pridejo v slabših vremenskih razmerah ali na nevzdrževanih asfaltiranih podlagah. Prinaša pa tudi marsikatero nevarnost, možnost okvare na kolesu je večja, saj ostro kamenje prav kliče po okvarah.

Na poti do užitka vas čaka veliko naporov, a če odmislite vse skrbi, boste začeli kolesarske izlete načrtovati tako, da bodo vsebovali vsaj delček makadamske poti. Končno boste lahko preverili vse tiste poti, za katere ste se spraševali, kam vodijo, a se nanje niste nikoli podali, saj niste bili prepričani, ali slučajno ne vodijo na makadam.

Če ste se v otroštvu igrali na poljih in v gozdovih, je to odlična priložnost za odkrivanje stezic iz preteklosti. Nič zato, če vam je katera že ušla iz spomina, preostalih možnosti je še vedno nešteto. Tisti, ki pa v otroštvu niste imeli takšnih izkušenj, lahko na to gledate kot priložnost za "popravni izpit" in si ustvarite povsem nove spomine.

Pomembne so priprave
Vsakič, ko se odpravite na odkrivanje novih poti, bodite dobro opremljeni, saj se lahko zgodi, da bo izlet trajal dlje, kot ste načrtovali. Obvezno potrebujete dovolj tekočine in hrane, osnovno orodje za menjavo zračnice ter rezervno zračnico in zračno tlačilko, zelo priporočljiva je tudi dežna jakna. Velikokrat se zgodi, da ni telefonskega omrežja ravno tam, kjer bi ga najbolj potrebovali, zato bodite pripravljeni na to, da ste lahko v primeru nezgode prepuščeni samim sebi.

Kolesarjenje s cestnimi kolesi po slabih poteh pa seveda ni nikakršna revolucija, saj sega do samega začetka kolesarstva, tudi nekatere pomladne klasike še vedno potekajo po makadamskih poteh. In četudi boste sprva deležni začudenih pogledov mimoidočih, naj vas to ne odvrne od odkrivanja novih terenov, tudi največji med italijanskimi kolesarji Fausto Coppi je prevozil dobro mero makadama v svoji karieri.
Tekst in fotografije: Marko Šajn