Leta 2018 se je na Mount Everest odpravil dvaindvajsetič. Foto: AP
Leta 2018 se je na Mount Everest odpravil dvaindvajsetič. Foto: AP

Kami Rita in še 11 šerp so vrh dosegli 7. maja okoli 6. ure zvečer. Tako so postali prva skupina plezalcev, ki jim je letos uspelo doseči vrh tega velikana. Na svoji poti pa so sicer nameščali vrvi na ledeni poti, z namenom, da se bo lahko tudi na stotine nadobudnih pohodnikov pozneje v mesecu povzpelo na vrh Mount Everesta.

Nepalskemu šerpi, ki je najvišji vrh prvič osvojil leta 1994 in se potem nanj povzpel skoraj vsako leto, je s tem podvigom končno uspelo podreti lastni rekord v številu uspešnih vzponov na streho sveta in tako uresničiti svoje sanje.

"Ne gre za podiranje rekordov, namen je bil praznovati moj jubilej tako, da bi se v letu 2020, pri 50 letih že petindvajsetič povzpel na vrh," je dejal Kami Rita pred nedavnim vzponom in dodal, da mu je to covid-19 onemogočil. Everest je bil namreč lani za plezanje zaprt na obeh straneh – tako južni, ki je v Nepalu, kot tudi severni, ki je na Kitajskem. "To leto bom uresničil svoje sanje," je še navdušeno napovedal rekorder, čigar oče je bil eden izmed prvih šerp, poroča DW.

Upokojitev še ni na obzorju, to je njegova služba

S svojim uspešnim vzponom je nepalski vodič, ki je ob vznožju Everesta tudi odrasel, postal prvi in edini, ki je ob 25 ločenih priložnostih stopil na najvišji vrh sveta. Nazadnje se je sicer na goro povzpel maja leta 2019, ko je Mount Everest osvojil kar dvakrat v enem tednu. Takrat je dejal, da se bo po 25. vzponu upokojil, a ne kaže tako – v letošnji sezoni hoče priti na 8848-metrsko goro vsaj še enkrat.

Rita, ki se je sicer uspešno lotil tudi drugih najvišjih vrhov, kot je K-2, Čo Oju in Mansalu, dela kot vodnik za ameriško podjetje, ki organizira plezalske odprave. "Plezam za svoj narod. Vodniki, kot smo mi, so nujni za turistični sektor v Nepalu. Brez nas tujci ne bi prišli," je še poudaril nepalski šerpa.

Tuji plezalci se namreč po navadi zanašajo na pomoč izkušenih šerp, kot je on, ki so plačani, da določijo pot, namestijo vrvi in nosijo potrebno plezalsko opremo. Po njegovem mnenju so šerpe junaki gora, brez njih pa nihče ne more biti uspešen.

Letos plezalno dovoljenje dobilo 408 tujcev

Sagarmatha, nepalsko ime za najvišjo goro sveta, ki v sanskrtu pomeni "čelo neba", bo letošnjo pomlad tako gostila na stotine plezalcev, pravila pa velijo, da morajo ti pred začetkom podviga pokazati negativen izvid testa na covid-19, med vzponom pa držati razdaljo. Plezalna dovoljenja, za katera je bilo treba odšteti okoli 9040 evrov, pa je Nepal dodelil 408 tujim plezalcem, 43 skupinam pa bo pomagalo tudi približno 400 nepalskih šerp.

Vsakega maja je namreč le nekaj priložnosti dobrih vremenskih razmer, ki omogočajo vzpon na streho sveta.