Zgodovinski vzpon na 8611 metrov visoko divjo goro je uspel skupini desetih nepalskih plezalcev, ki so se ustavili deset metrov pod vrhom in nanj skupaj stopili ob petju nepalske himne.

Nepalski šerpe so izkoristili dobre vremenske pogoje na Abruzzijevi smeri: -40 stopinj Celzija, zgolj rahel veter in sonce. Ob enih zjutraj po krajevnem času je odprava zapustila četrti višinski tabor na 7800 metrih nadmorske višine in se napotila proti vrhu, ki so ga osvojili okoli 17. ure. Po zadnjih informacijah se je odprava že vrnila v tretji bazni tabor.

Gre za izjemen dosežek nepalskega alpinizma, saj so osvajanje osemtisočakov do zdaj zaznamovali zahodni plezalci, ki so se pri svojih vzponih zanašali na pomoč nepalskih šerp.

"Kakšno potovanje. Ponižno lahko sporočim, da smo kot ekipa v ekstremnih zimskih razmerah osvojili veličastni K2. Želeli smo narediti nemogoče in v čast nam je, da lahko ta trenutek delimo ne samo z nepalsko plezalno skupnostjo, temveč s skupnostmi po vsem svetu," je po osvojitvi prek svoje ekipe sporočil najslavnejši član nepalske odprave Nirmal Purja – Nims, ki je znan po osvojitvi vseh 14 osemtisočakov v samo šestih mesecih.

Na K2 sta leta 1954 po Abruzzijevi smeri prva priplezala italijanska alpinista Lino Lacedelli in Achille Compagnoni. Foto: Viki Grošelj
Na K2 sta leta 1954 po Abruzzijevi smeri prva priplezala italijanska alpinista Lino Lacedelli in Achille Compagnoni. Foto: Viki Grošelj

Šerpe do zdaj namreč pozimi sploh še niso osvojili nobenega izmed osemtisočakov, poroča Guardian. Legendarni plezalec Ang Rita Šerpa je sicer Mount Everest pozimi in celo brez kisika osvojil leta 1987, vendar njegov uspeh ni soglasno priznan, ker naj bi svojo odpravo začel jeseni.

Prvi so K2 pozimi skušali osvojiti Poljaki že v sezoni 1987/1988, sledilo je še najmanj pet odprav, a nobeni ni uspelo preseči 7800 metrov nadmorske višine. Pozimi namreč divja gora z vetrovi do 200 kilometrov na uro in temperaturo pod -60 stopinj Celzija upraviči svoje ime.

Umrl španski plezalec Sergi Mingote

Zgodovinski uspeh Nepalcev spremlja tragična novica, da je med plezanjem na K2 umrl španski plezalec Sergi Mingote, ki je osvojil deset osemtisočakov in kot prvi opravil samostojni vzpon na Mount Everest po severni strani brez dodatnega kisika. Španski premier Pedro Sanchez je izrazil obžalovanje ob smrti in ga označil za izjemnega športnika.