Slovenski paviljon je v znamenju lesa in zelene barve. Foto: Twitter/Ministrstvo za kmetijstvo
Slovenski paviljon je v znamenju lesa in zelene barve. Foto: Twitter/Ministrstvo za kmetijstvo

Največ, skoraj pol milijona obiskovalcev je bilo skupno na Expu 2. decembra, na nacionalni dan Združenih arabskih emiratov. Na 50. obletnico združitve nekdanjih sedmih ločenih emiratov v enotno državo, ki se od tedaj imenuje Združeni arabski emirati, so gostitelji namreč omogočili brezplačen obisk Expa 2020, kar je izkoristilo ogromno ljudi, so sporočili z javne agencije Spirit Slovenija.

Pol stoletja državnosti so gostitelji zaznamovali z več slovesnostmi, na katerih je sodelovala tudi Slovenija in bila s svojo zastavo prisotna tudi v protokolarnem mimohodu zastav vseh udeleženk tokratne svetovne razstave.

Predstavitev alpske regije

Dogajanje v paviljonu je bilo decembra znova pestro. V ospredju je bila predstavitev alpske turistične makroregije, ki jo je pripravila Slovenska turistična organizacija. Izpostavljena tematika slovenskega paviljona v decembru je bila sicer digitalizacija in umetna inteligenca.

Slovenski paviljon je, kot so dodali na Spiritu, gostil predavanje slovenske gradbene inženirke Julije Gruden, ki je zadnjih sedem let sodelovala pri gradnji celotnega prizorišča Expa 2020. Z obiskovalci je delila svojo izkušnjo pri gradnji slovenskega paviljona in tehnične izzive, posebnosti ter umeščanje lesa kot gradbenega materiala v arabski prostor.

Decembra je v Dubaju nastopila dolenjska zasedba Društvo mrtvih pesnikov. Foto: Patrik Vašl
Decembra je v Dubaju nastopila dolenjska zasedba Društvo mrtvih pesnikov. Foto: Patrik Vašl

Slovesno ob 30-letnici Slovenije

Posebno poglavje dogajanja na slovenskem paviljonu pa je bilo decembra posvečeno tudi 30-letnici slovenske samostojnosti. Spirit Slovenija je skupaj z veleposlaništvom Republike Slovenije v Abu Dabiju organiziral večer, posvečen slovenski skupnosti, ki živi v Združenih arabskih emiratih.

V slovenskem paviljonu pa že pogledujejo proti januarju, ko bo paviljon gostil rekordnih 10 delegacij – poslovnih in regijskih – ter 32 slovenskih podjetij. Po trenutno potrjenih sodelovanjih bo slovenski paviljon v šestih mesecih trajanja svetovne razstave dom najmanj 21 poslovnim delegacijam in skupno več kot 350 podjetjem, ki so del krajših ali obsežnejših predstavitev, so še sporočili s Spirita.