Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot je že na četrtkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 opozoril namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, so smučišča na voljo le osebam, ki prebivajo v statistični regiji, kjer je smučišče.

"Prehajanje med občinami zaradi športno-rekreacijskih dejavnosti individualnega značaja je dovoljeno samo znotraj iste statistične regije, vendar prebivalce pozivamo, naj ravnajo odgovorno in se v primeru povečane zasedenosti rekreativnih površin v posameznem kraju namenijo drugam," so danes sporočili tudi s Policijske uprave Maribor.

Brezplačna testiranja na smučiščih

Žičničarji v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko lahko v soboto znova odprejo smučišča. Ker je negativni izvid testa na covid-19 pogoj za smuko, so se večja središča večinoma organizirala tako, da bodo smučarjem tudi sama zagotavljala brezplačna testiranja.

Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni mogoča zadostna medsebojna razdalja, torej manj kot tri metre, je obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. "Preprečevanje gneče in druženja večjega števila ljudi ‒ tudi na zunanjih površinah ‒ je ključnega pomena za zmanjševanje števila okužb z novim koronavirusom, ki je do zdaj že zahteval izjemno visok davek, predvsem pri najbolj ranljivih skupinah," so poudarili.

Sorodna novica Vlada odpira smučišča, a vztraja pri 24-urni veljavnosti testa

Na mariborski policijski upravi pričakujejo, da se bodo parkirišča na Bellevueju in Arehu na Pohorju hitro zapolnila, posledično pa bo verjetno nastala tudi gneča. Zaradi tega voznike prosijo, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in ne parkirajo na mestih, kjer to ni dovoljeno ali kjer bi oviralo dostop drugim vozilom, še posebej intervencijskim.

Ljudem predlagajo, naj raje uporabijo krožno kabinsko žičnico in parkirajo na parkirnih mestih v neposredni okolici spodnje postaje gondole, kamor se je mogoče pripeljati tudi z mestnim avtobusom. "Prosimo, da venomer upoštevate in spoštujete navodila redarjev in tistih, ki bodo skrbeli za urejanje prometa ter policistov," so še dodali in opozorili, da je še vedno v veljavi omejitev gibanja med 21. in 6. uro.

Odpirajo se smučišča