Pogoj ne velja le za uporabo žičniških naprav, ampak tudi za uporabo njim pripadajočih prog. Po domače – brez testa tudi
Pogoj ne velja le za uporabo žičniških naprav, ampak tudi za uporabo njim pripadajočih prog. Po domače – brez testa tudi "štamfanje" ali spuščanje s turnimi smučmi po urejenem smučišču ni dovoljeno. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Za zdaj je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, kakršne imamo danes, nadaljujejo," je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je na novinarski konferenci predstavil v sredo sprejeti vladni odlok.

VLADNI ODLOK

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo dovoljena smučarjem, ki predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji, in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Predložitev testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Ta dovoljuje obratovanje žičniških naprav, ki povsod stojijo že dva tedna, v devetih regijah – osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.

Smučišči Kanin in Cerkno, denimo, ležita v goriški regiji, kjer pa zaradi slabše epidemiološke slike rahljanj ukrepov še ni.

Za otroke test ni potreben

Kot je poudaril minister, bodo žičniške naprave lahko obratovale tako, da se upoštevajo vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), poleg tega pa mora upravljavec žičniških naprav zagotoviti hitro testiranje pooblaščenega izvajalca na eni izmed vstopnih točk na smučišče. "Če tega ne more zagotoviti, potem je dovolj dokazilo, da je uporabnik žičniških naprav opravil hitri test in da je ta negativen," je dejal. Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur.

Vlada je v odloku ponovno predvidela izjeme, in sicer negativen test ne bo pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem, je še dejal Vrtovec.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covida-19, prenos

Še vedno le na smučišča v svoji regiji

"Vesel sem, da ponovno odpiramo žičniške naprave in da bodo smučišča ponovno začela organizirano delovati," je še dejal. Ob tem je poudaril, da je v primerljivih državah smuka dovoljena le v Avstriji, medtem ko je v Italiji, Franciji in Nemčiji smučanje "v bistvu prepovedano".

V Evropi je smučanje, denimo, mogoče v Avstriji, Švici, Andori, na Švedskem, Norveškem, Finskem, v Rusiji, Bolgariji, Romuniji, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem ... Foto: EPA
V Evropi je smučanje, denimo, mogoče v Avstriji, Švici, Andori, na Švedskem, Norveškem, Finskem, v Rusiji, Bolgariji, Romuniji, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem ... Foto: EPA

Če se bo epidemiološka slika še naprej izboljševala, minister verjame, da bodo sprostili tudi ukrep hitrih testov. "A za zdaj je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, ki smo jim danes priča, nadaljujejo," je poudaril.

Še pa vedno velja, da na smučišče lahko pridejo le prebivalci iz regije, kjer se smučišče nahaja. "Odloki glede regij so v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve in veljajo kot do zdaj," je na novinarsko vprašanje odgovoril Vrtovec.

Ponekod bodo omogočili testiranje, a le v soboto in nedeljo

Žičničarji v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so veseli, da bodo lahko v soboto ponovno odprli smučišča. Ponekod bodo smučarjem vsaj ob koncih tedna tudi sami zagotavljali brezplačna testiranja.

Na Pohorju bodo v soboto znova pognali žičniške naprave in odprli vse smučarske proge. Na Mariborskem Pohorju bo smuka mogoča vse do doline, na Arehu pa do spodnje postaje sedežnice Pisker. Urejene bodo tudi smučarske povezave med mariborskim in areškim delom.

Ob ponovnem odprtju smučišč bodo na vstopnih točkah v soboto in nedeljo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Maribor zagotovili brezplačno hitro testiranje na covid-19. Oba dneva bo testiranje na voljo med 8. in 12. uro na spodnji in zgornji postaji krožnokabinske žičnice, pri čemer opozarjajo smučarje, naj imajo s seboj zdravstveno izkaznico.

Na smučišču Kope bodo v soboto zagnali vse naprave ter na vstopni točki na smučišče v soboto in nedeljo od 7. do 10. ure zagotavljali možnost brezplačnega testiranja.

Na Voglu menijo, da utegne ta konec tedna smučarje od smuke bolj odvrniti vreme kot testiranje. Bodo pa tega s pomočjo občine Bohinj v soboto in nedeljo zagotavljali v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici. Kako bo naprej, pa se bodo glede na število smučarjev in na potrebe odločali sproti.

Tudi na Krvavcu glede na vremensko napoved verjetno še ne bodo zagnali vseh naprav. smučarjem za zdaj ne morejo zagotoviti testiranja, se pa o tem dogovarjajo z izvajalci, ki se spopadajo s pomanjkanjem kadra. Tako bodo morali smučarji za smuko na Krvavcu za zdaj prinesti negativni izvid na covid-19 s seboj.

Od sobote dalje bo znova vozila nihalka na Veliko planino. Urejene bodo tudi smučarske proge, proge za nočno sankanje pa zaradi vremenske napovedi ta vikend še ne bodo odprli, so sporočili iz družbe Velika planina.

Za vstop na žičniške naprave bo na blagajni nihalke treba predložiti negativen test, ki ne sme biti starejši od 24 ur.

Druga ustavitev zaradi strahu pred poškodbami

Vlada je uporabo žičniških naprav na smučiščih prvič prepovedala 24. decembra, 1. januarja so se lahko spet zagnale, 8. januarja so jih znova ustavili.

"Število okužb še naprej raste, posledično pa pričakujemo tudi večjo zasedenost bolnišničnih zmogljivosti. Poškodbe, ki so sestavni del rekreativnega smučanja, bi pomenile še dodatno obremenitev bolnišnic in osebja," je takrat na novinarski konferenci to odločitev utemeljeval pristojni minister.

Sorodna novica Žičničarji frustrirani zaradi zaprtja. Vrtovec: Na prvem mestu je zdravje.

(Ne)smiselnost vsakodnevnega testiranja?

V prvem tednu januarja pa so za uporabo smučišč torej uvedli predložitev negativnega hitrega testa, kar pa je razjezilo žičničarje. Po sestanku vseh slovenskih smučarskih centrov so od vlade zahtevali umik obveznega hitrega testiranja pred vstopom na smučišča, sicer pa napovedali vložitev pobude za ustavno presojo.

Kot je takrat povedala predsednica združenja žičničarjev Manuela Božič Badalič, se je v prvih dneh novega leta pokazalo, da smučarji ne sprejemajo pogoja za hitro testiranje, zato se je kljub trudu in hitri organizaciji pri večini pojavilo le po nekaj deset smučarjev, kar se smučarskim centrom ne splača. Za ponudnike smučarskega turizma je nesorazmeren in pretiran, je poudarila.

Sorodna novica Žičničarji zahtevajo umik obveznega hitrega testiranja za smučarje

"Koncesionarji nam niti ne morejo zagotavljati takšnih testiranj, smučarjev pa ni, saj se ne želijo vsak dan testirati zato, da bi lahko smučali. Ljudi je bilo povsod kar nekaj, vendar niso kupili vozovnic in niso uporabljali naprav," je razmere opisala Božič Badaličeva, sicer direktorica centra na Kaninu.

Na ministrstvo za infrastrukturo, ki je odlok glede testiranja pred vstopom na smučišče pripravilo, smo takrat naslovili tudi vprašanje, kakšna je utemeljitev vsakodnevnega ponavljanja testiranja, glede na to, da tudi v zdravstvenih organizacijah pri zaposlenih, denimo, zadostuje le en obvezni hitri test tedensko.

V skopem odgovoru so zapisali le, da si ves čas prizadevajo, da žičniške naprave obratujejo: "Seveda na varen način, upoštevajoč epidemiološko sliko, da ne ogrožamo zdravja ljudi. Pri pripravi odlokov se posvetujemo tudi z zdravstveno stroko, prav tako so odloki medresorsko usklajeni."