Smaragdna Soča pod Solkanskim mostom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Smaragdna Soča pod Solkanskim mostom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

K Soči se starejši pridejo večinoma ohlajat, mlajši pa so pogumnejši in se v njej tudi kopajo. Kljub tragičnim nesrečam pa to divje kopališče ostaja ena najbolj priljubljenih poletnih točk Novogoričanov in v vedno večji meri tudi tujcev.

Gorska reka Soča s svojo smaragdno barvo od izvira do izliva privablja številne obiskovalce. Solkanci, ki živijo nad Sočo, so z njo neločljivo povezani. Da je reka divja in nepredvidljiva, tudi zaradi tamkajšnje hidroelektrarne, ne dvomijo. Po zadnjih tragičnih nesrečah pa so postali še previdnejši. Starejši se v njej večinoma ne kopajo, temveč se pridejo k njej samo hladit.

"Mi smo malo previdnejši, ker poznamo Sočo. Nekateri tujci pa pridejo, se kopajo in ne vidijo nevarnosti, zato se dogajajo nesreče," je povedala ena od domačink.

Gostje z vsega sveta

Čolnarna nad Sočo je priljubljeno zbirališče domačinov in tujcev. Nik Ferfolja nam pove, da jih obiščejo gostje z vsega sveta, ki radi posedijo ob reki in ob njej kaj spijejo.

Med obiskovalci smo naleteli tudi na italijanski par. Nad okolico sta bila navdušena. "Je precej sproščujoč kraj, kjer začutiš prisotnost narave, hribov in reke, ki teče spodaj," je povedala ona.

"Soča izvira v Sloveniji, nato gre v Italijo ... torej je reka, ki združuje obe državi. Sem pogosto prihajam. Tu je vedno zelo mirno in spokojno," pa je dodal njen mož.

Zaradi tragičnih nesreč so v tem delu divjega kopališča namestili številne table, ki opozarjajo, da se obiskovalci kopajo na lastno odgovornost, da obstaja nevarnost utopitve in povišanega vodostaja. Kljub napovedim pa drugih varnostnih ukrepov še ni.