Veselje ob vnovičnem srečanju ‒ takšna je bila večina prizorov tako v Wellingtonu kot v Canberri. Foto: Reuters
Veselje ob vnovičnem srečanju ‒ takšna je bila večina prizorov tako v Wellingtonu kot v Canberri. Foto: Reuters
Potovalni mehurček Avstralije in Nove Zelandije

Nekatere avstralske zvezne države so sicer že konec lanskega leta omogočile prihod z Nove Zelandije brez obvezne karantene, a obratno do zdaj ni bilo mogoče. Potniki iz Avstralije so tako ob prihodu na sosednje otočje morali v 14-dnevno karanteno v posebne temu namenjene hotele (na lastne stroške, seveda), zaradi česar ne turistična potovanja ne kratkotrajni obiski sorodnikov zadnje leto v praksi niso bili izvedljivi. Zato ni presenetljivo, da sta novozelandska in avstralska javnost navdušeni pozdravili odprtje meja, prihode letal družb Qantas in Air New Zealand v obe državi pa so prenašali tudi prek malih zaslonov.

"Ta mehurček predstavlja pomemben korak v vnovičnem povezovanju Nove Zelandije s svetom in nanj moramo biti vsi zelo ponosni." je ob prihodu prvega letala v Wellington dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern, medtem ko so televizijske kamere kazale ganljive prizore vnovičnega združevanja družin in prvih srečanj med prijatelji po dolgem času.

Po zaprtju meja so mnoge družine ostale ločene. Foto: Reuters
Po zaprtju meja so mnoge družine ostale ločene. Foto: Reuters

Tako Avstralija kot Nova Zelandija sta, kot je znano, meje popolnoma zaprli že marca lani, ko je pandemija izbruhnila, izjeme so bili le državljani oz. osebe s stalnim prebivališčem, ki so se sicer lahko vrnili domov, a so se morali pred prvim stikom s komer koli za dva tedna osamiti. V zadnjem letu so se predvsem v Avstraliji pojavljali manjši izbruhi virusa, a je oblastem vsakič uspelo njegovo širjenje omejiti. Kljub trenutnemu pozitivnemu vzdušju pa tako novozelandska kot avstralska politika opozarjata, da bosta smiselnost sprostitve "ves čas preverjali" in da se bo povezava spet zaprla, če se epidemična slika v kateri izmed obeh držav poslabša, piše Reuters.

Če pa bodo razmere še naprej stabilne, pravijo, bi lahko podoben koridor vzpostavili še s katero izmed drugih tihomorskih držav oz. območij, sta napovedala tako Ardern kot avstralski premier Scott Morrison.

Novozelandska premierka je ob tem razkrila še, da se bo že v sredo zgodil tudi prvi državniški obisk, saj bo med prvimi Novo Zelandijo obiskala avstralska zunanja ministrica Marise Payne, kmalu pa naj bi se na otoku "oglasil" tudi Morrison.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Znano je, da Avstralija za Novo Zelandijo predstavlja najpomembnejši vir turizma, saj od tam prihaja okoli 40 odstotkov vseh turistov. Odprtja pa so se razveselili tudi pri obeh nacionalnih letalskih prevoznikih, Qantasu in Air New Zealand, kjer so že okrepili dnevno število poletov ‒ Qantas jih bo, napoveduje, od zdaj opravil okoli 200 na teden, novozelandska letalska družba pa okoli 30, pri čemer pri Air New Zealand navajajo, da so vsi poleti za prvi teden skoraj popolnoma (97-odstotno) zasedeni.